Lucruri neștiute despre Brașov – partea a II a
Într-un articol precedent ți-am prezentat câteva studii și date statistice naționale care atestă poziția fruntașă a Brașovului în ceea ce privește liniștea, curățenia sau costul avantajos al vieții. De data aceasta am revenit cu o nouă serie de curiozități despre Brașov.
Lista noastră cuprinde recorduri unice în lume deținute de persoane din Brașov, lucruri neștiute despre monumentele simbol ale sale, dar și multe alte aspecte interesante despre orașul tău preferat. Te-am făcut curios? Citește mai departe!
Alte lucruri neștiute despre Brașov
1. Găzduiește un număr impresionant de deținători de recorduri mondiale
Știai că multe persoane din Brașov au intrat în Cartea Recordurilor? Iată doar câțiva dintre aceștia:
- Andrei Roșu, maratonist brașovean – a alergat 7 maratoane și ultramaratoane pe 7 continente într-un timp record de 582 zile
- 2110 elevi brașoveni au intrat în Cartea Recordurilor în decembrie 2008 după ce au redactat cea mai lungă scrisoare pentru Moș Crăciun. Ea măsura 423.8 metri lungime
- Dragoș Corneliu Cișmariu, brașoveanul care a înconjurat Pământul în 1995 într-o ambarcațiune cu pânze
- Mai mulți bucătari din Brașov au intrat în Cartea Recordurilor la 1 decembrie 2008 când au preparat cea mai mare colivă pentru comemorarea tuturor sfinților
2. Are o rețea de tuneluri secrete
În mai multe zone din Brașov se găsesc și astăzi o serie de tuneluri și grote – După Ziduri, Șaua Tâmpei sau Piața Sfatului. În trecut, cetatea medievală a Brașovului avea o rețea de tuneluri care făcea legătura între bastioanele de apărare ale vechiului burg. Însă, originea și scopul tuturor grotelor și tunelurile din oraș nu sunt cunoscute în întregime, de aceea s-au iscat o serie de controverse în jurul lor.
3. Se numea în trecut „Orașul Stalin”
Înființat de către Cavalerii Teutoni în anul 1211, Brașovul nu și-a păstrat mereu acest nume. Pentru o perioadă de 10 ani, între 1950-1960, Brașovul a primit numele de “orașul Stalin” în urma deciziilor de la Marea Adunare Națională din Septembrie 1950 de a se reorganiza teritorial județele din perioada Regatului României. Astfel, Brașovul a devenit capitala Regiunii Stalin, care cuprindea orașele Odorhei, Miercurea Ciuc și Sfântul Gheorghe și s-a numit „Orașul Stalin”.
4. Prima fabrică de hârtie din România
Știai că la Brașov s-a înființat prima fabrică de hârtie din România? Acest eveniment a avut loc în 1546, la 13 ani după ce Iohannes Honterus înființase o tipografie în oraș. Deși se construise cu câțiva ani mai devreme o fabrică de hârtie și la Sibiu, în 1534, la acea vreme Sibiul nu era un oraș românesc.
5. Găzduiește cel mai vechi arbore din România
Un lucru puțin știut este acela că în județul Brașov se regăsește cel mai în vârstă arbore din România. Numit și Bătrânul Carpaților, stejarul cu o vârstă de peste 900 ani poate fi găsit în satul Mercheașa, comuna Homorod, județul Brașov. Există în cultura populară multe povești despre cel mai bâtrân arbore din România iar acesta este o sursă de mândrie pentru săteni. În plus, a fost trecut în anul 2009 pe lista celor mai spectaculoși arbori din țară.
Sperăm că informațiile prezentate mai sus ți-au oferit motive în plus să fii mândru de orașul tău. Cunoșteai toate aceste lucruri despre Brașov? Ce alte aspecte interesante mai știi? Împărtășește-le cu noi printr-un comentariu mai jos!
Noi vom reveni cu drag și săptămâna viitoare cu alte curiozități despre Brașov.
Articol scris de Cristina Tudose
Foto sus: silva.ics