Un weekend în inima Transilvaniei – City Break în Cluj

de |

Un weekend în inima Transilvaniei – City Break în Cluj

Încă de la primii pași prin Cluj – Napoca, am rămas fermecată de atmosfera locului, de oamenii zâmbitori, răbdători și dornici să te ajute și să te îndrume. Prima impresie asupra orașului a fost una foarte placută. Clujul se poate lăuda cu străzi curate, mijloace de transport îngrijite și spatii verzi amenajate.

Primul popas a fost în Piata Avram Iancu, cu statuia impunătoare a marelui revoluționar transilvănean. Aceasta se numără printre monumentele emblematice ale oraşului.

Am vizitat apoi Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail din Piața Unirii, care este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania și atrage privirile fiecărui turist prin grandoarea sa unică.

Un weekend în inima Transilvaniei - City Break în Cluj

Demn de menționat este și Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Înființat în anul 1922, acesta este primul muzeu etnografic din România. Actuala expoziție permanentă a muzeului, intitulată ,,Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII – XX”, reconstituie prin artefactele expuse, un univers rural complex, dinamic, armonios, intercultural ce poate fi regăsit bine conservat și în zilele noastre în anumite zone ale Transilvaniei. Instituţia are două secţii: cea pavilionară, găzduită în Palatul Reduta şi cea în aer liber (Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”), situată în tradiţionalul spaţiu de recreare clujean din pădurea Hoia.

La pas prin oraș 

Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” este primul muzeu în aer liber din România, proiectat de către etnograful Romulus Vuia astfel încât să cuprindă gospodarii rurale originale, locuite de țărani. Aici am întâlnit case vechi, biserici, gospodării care mi-au amintit de bunici, străbunici și de viața pe care o trăiau aceștia odinioară.

O alta oază de liniște s-a dovedit a fi și Grădina Botanică, întinsă pe o suprafaţă de aproape 14 hectare, într-un oras în plină dezvoltare, într-un secol al vitezei și al progresului. Aici, timpul e mai molcom și mai rabdător. Aici, te rupi de cotidian și te scufunzi într-o lume specifică florei și vegetatiei cu peste 10000 specii de plante din toate colţurile lumii.

Am fost impresionată în special de sera caldă care găzduieşte celebrul Lotus de pe Amazon, considerat cel mai mare nufăr din lume, ale cărui frunze pot ajunge până la 1,5 m în diametru și pot sustine greutatea unui copil. Tot în cadrul grădinii am descoperit și un colț de rai japonez care cuprinde un lac creat artificial, în mijlocul căruia se află o mică insulă. Farmecul aceste părți a Grădinii Botanice este dat de faptul că toate construcțiile și amenajările din interiorul ei sunt realizate respectând stilul arhitectural traițional japonez.

Un weekend în inima Transilvaniei - City Break în Cluj

De asemenea, m-a impresionat Parcul Central din Cluj cu statuile lui Liviu Rebrean și a lui George Coșbuc, ridicate la sfârșitul anilor 1960, vechiul Cazinou și nu în ultimul rând, lacul Chios unde m-am bucurat de o adevarată doză de relaxare și distracție într-o plimbare cu hidrobicicleta.

De ce aș mai veni la Cluj? 

Alte locuri care merită sa fie vizitate în Cluj sunt Bastionul Croitorilor , Cluj Arena, Muzeul Farmaciei, Muzeul de Istorie și Parcul Iulius, curat și foarte frumos amenajat, unde te poți relaxa, poți citi în liniște, poți bea un fresh rece sau te poți bucura cu prietenii de jocuri în aer liber.

Weekendul petrecut în Cluj Napoca a culminat cu vizita în Parcul Cetăţuia, de unde am admirat cea mai frumoasa panoramă a orașului, de la o altitudine de 405 m.

Cluj-Napoca, inima Transilvaniei, este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Acesta este renumit pentru cultura sa foarte bogată, spiritul tânăr și atmosfera prietenoasă. Clujul este un oraș permanent activ și progresist, lucru demn de admirat. Acum, după ce l-am vizitat, pot spune că acest colt al țării este o adevarată comoară a Transilvaniei și merită așezat în topul destinațiilor turistice din România.

Articol scris de Lavinia Georgiana Pascu, câștigătoarea concursului de articole/poezii ,,Brașovul scrie: Locuri de poveste în Brașov
Imagini: crazyevgofficielmircea.popoveniucelena.tutunaru