Obiceiuri și tradiții de Crăciun din Brașov

de |

Obiceiuri și tradiții de Crăciun din Brașov

Deși lumea modernă a adus schimbări de mentalitate în rândul românilor, există o perioadă a anului când simțim mai acut nevoia de a face lucruri împreună cu ceilalți: Crăciunul. Tradițiile și obiceiurile de Crăciun sunt mai mult decât niște ritualuri. Ele arată legătura noastră cu ceilalți și ne dau sentimentul de apartenență la o comunitate.

Pentru că fiecare comunitate în parte are specificul său, și tradițiile și obiceiurile de Crăciun sunt diferite. Frumusețea județului Brașov stă tocmai în caracterul său multicultural. Așadar, noi ne-am gândit să-ți oferim o călătorie printre cele mai frumoase obiceiuri din orașul nostru și comunitățile din împrejurimi.

Brașovul împacă și capra și… ursul

Un obicei practicat în toată țara, preluat și în județul Brașov, este Capra. În toată Transilvania, el poartă numele de ”Țurca” și poartă cu sine semnificații profunde. Uciderea, bocetul, înmormântarea și învierea caprei reprezintă elemente specifice ruralului românesc. Dacă tradiția se respectă întocmai, poți vedea colindătorii cu capra între Crăciun și Anul Nou.

Tot în județul nostru, colindătorii merg prin cartiere și cu ”ursul”, un animal specific zonei. De fapt, ursul este superstarul munților Carpați și are o relație veche cu brașovenii. Ursul și colindătorii te vor vizita între Ajunul Crăciunului și Bobotează.

Obiceiuri și tradiții de Crăciun din Brașov

? adevarul.ro

Dumbrăvița continuă tradiții și obiceiuri vechi de 200 de ani

Dacă, în ultimii ani, fiecare oraș a stabilit o dată aleatorie pentru împodobirea bradului, comuna Dumbrăvița este singura din județ care face acest lucru în ziua de Crăciun.

Băieții sunt cei care aduc și înalță un brad mare, iar fetele îl împodobesc. Apoi, îmbrăcați în straie specifice, cu toții ”joacă” în jurul bradului dansuri tradiționale. Băieții și fetele din sat îi colindă, în luna decembrie, pe rând, pe cei care poartă numele de Nicolae, Ștefan și Vasile.

 

Obiceiuri și tradiții de Crăciun din Brașov

? www.romaniaturistica.ro

Făgărașul sărbătorește artistic

În prima zi de Crăciun, îmbrăcați în costume naționale, făgărășenii merg la biserică și colindă credincioșii veniți la slujbă. A doua zi, ceata de feciori organizează tradiționalul joc popular, unde invită fetele la dans. Tradiția spune că feciorii sunt obligați să danseze cu toate fetele, iar o fată intrată în joc este datoare să danseze cu orice băiat o invită la dans.

Un obicei popular perpetuat în Țara Făgărașului este ”irozii”. El este o piesă de teatru, prin care este pusă în scenă nașterea Domnului. Piesa este jucată în biserici, iar actorii sunt, de obicei, copii.

Obiceiuri și tradiții de Crăciun din Brașov

? protopopiatulfagaras.wordpress.com

Rupea colindă organizat și joacă la bal

La Rupea, în seara de Sf. Nicolae se alege ”tistia”, care este ”conducerea” cetei de feciori. Această conducere se va ocupa de organizarea colindatului, a adunării tuturor feciorilor și a fetelor și de organizarea Balului de Crăciun. Banii pe care îi strâng la colidat vor fi folosiți pentru organizarea, de Rusalii, a ”Jocului în Rond”. Ceata de feciori umblă prin curțile rupenilor și colindă.

De Crăciun, feciorii și fetele se întâlnesc acasă la conducătorul feciorilor, Judele mare, de unde pleacă spre biserică. La finalizarea slujbei, colindă parohia și pornesc din nou prin oraș. În a treia seară de Craciun, cu banii din colindat se organizează un bal, unde feciorii și fetele vin îmbracați în costume populare.

Obiceiuri și tradiții de Crăciun din Brașovwww.turistintransilvania.com

La Poiana Mărului se face curte de Crăciun

În localitatea Poiana Mărului, obiceiul presupune ca cetele de feciori, conduși de vătafi, să colinde pe la curțile gospodarilor care au fete de măritat. De obicei, asta se întâmplă în ajunul Crăciunului, după ce se lasă seara. A doua zi, aceștia participă la slujba de la biserică, după care au binecuvântarea să înceapă petrecerea și să scoată fetele la joc.

În trecut, atunci când o fată era scoasă la joc, localnicii considerau că este pregătită pentru a fi mireasă.

Centrul Brașovului în zilele noastre

De câțiva ani, a devenit o tradiție pentru locuitorii Brașovului să se bucure de aprinderea luminițelor de Crăciun. În fiecare an, pe 6 decembrie, administrația locală organizează concerte în Piața Sfatului, astfel dând startul Târgului de Crăciun. Aproximativ o lună de zile, brașovenii și turiștii care ajung în centru se bucură de orașul decorat cu cele mai strălucitoare luminițe și de tradiționalul brad, împodobit diferit în fiecare an.

Sperăm că am reușit să aducem în sufletul tău câte puțin din magia fiecărei localități. De Crăciun, nu doar Brașovul este un Oraș din poveste, ci fiecare localitate din județ. Este fascinant cum, în ziua de astăzi, tradițiile străvechi încă se păstrează, dar și felul în care acestea leagă oamenii între ei.

Obiceiuri și tradiții de Crăciun din Brașov

www.bzb.ro

Ție ce tradiții și obiceiuri de Crăciun îți aduc bucurie?

Articol scris de Ruxandra Cioacă

Foto sus: mihaela.negroiu