Doza de adrenalină: Cum e săritura cu paraşuta și parapanta în Braşov?
Poate că zilele astea nu mai ai entuziasmul acela clasic să ieşi din casă şi să respiri aer curat. Dar poate că îţi faci planuri pentru următoarele zile însorite şi simţi nevoia unei doze de adrenalină. Dacă Braşovul îți este cunoscut pentru ceva în afară de specificul lui, atunci Braşovul înseamnă posibilităţi. De fiecare dată când vrei să simţi că pământul e departe de tine sau eşti cu capul în nori, poţi să încerci săritura cu paraşuta și parapanta. Depinde ce fel de adrenalină îţi doreşti. Ambele sunt disponibile.
Cum e săritura cu paraşuta
Pe scurt, saltul cu paraşuta înseamnă să sari din avion, de la peste 3.000 m înălţime. Paraşutismul e un sport extrem care ajunge să te poarte în aer la peste 220km/oră. De acolo, de sus, poţi să vezi Poiana Braşov şi Munţii Piatra Craiului, printre altele. După căderea liberă de aproape un minut, se deschide paraşuta şi urmează un zbor planat în care apuci să te bucuri de peisaje.
Varianta de paraşutism care li se potriveşte inclusiv începătorilor este cea în tandem, în care tu sari împreună cu instructorul, care ţine zborul sub control. Însă, după cum declară experţii, trebuie să ai o greutate de sub 90 kg ca să poţi sări cu paraşuta – din motive de siguranţă.
Saltul cu paraşuta costă între 700 şi 1.500 lei, dacă îţi doreşti fotografii şi înregistrări video ale experienţei.
Dacă ţi-a plăcut paraşutismul, dar nu ai repeta tot un salt în tandem, poţi lua cursuri de cădere liberă accentuată, ce conţin atât teorie, cât şi practică.
Cum e săritura cu parapanta
Parapanta înseamnă zborul pe care simţi că tu l-ai făcut posibil, chiar dacă ai un instructor care ştie teoria experienţei. Alergi uşor, decolezi, parapanta se înalţă lin, apoi tu stai comod în seletă (scaun) şi admiri peisajele din jur – Masivul Bucegi, Vârful Caraiman sau Valea Prahovei.
Zborul cu parapanta în tandem înseamnă comandă dublă pe care, ocazional, o poţi controla. Instructorul îţi dă toate informaţiile de care ai nevoie. Totul ţine de pregătirea fizică pe care o ai deja, care să îţi permită să alergi câţiva metri, conform instrucţiunilor.
Deşi pare lin, zborul cu parapanta înseamnă adrenalină şi un zbor care pare aproape natural. Nu ai restricţii de vârstă, însă ar trebui să ai o greutate de maxim 90 kg (bărbaţi), respectiv 70 kg (femei). Poţi pleca din mai multe locaţii, atâta timp cât condiţiile meteo permit un zbor cu parapanta. Zborurile costă între 260 şi 800 lei, în funcţie de opţiunile pe care ţi le doreşti – foto sau video.
Parapanta implică un zbor lin. Practic, stai pe un fotoliu şi te plimbi pe deasupra munţilor. Chiar acest caracter al sportului îl face unul riscant pentru cei care îşi doresc, totuşi, o doză limitată de adrenalină. Ai mâinile libere, astfel încât să poţi face fotografii sau să te bucuri de senzaţia de zbor.
Doza de adrenalină, la câţiva paşi
Orice variantă ai alege, găseşti mai multe centre specializate în apropierea sau la marginea Braşovului. Pentru că poţi avea o zi pe pământ sau te poţi bucura de ea din aer.
În cazul în care nu te tentează să te aventurezi în astfel de activități, la doi pași de Brașov te poți bucura de alte activități în această perioadă.
Autor: Monica Olănescu.
Foto sus: Stockvault by Freepik, Adriana Ungureanu