Povestea siluetelor umane din Piața Sfatului
Cu siguranță le-ați văzut, ați trecut pe lângă ele și le-ați fotografiat, atrași poate de mulțimea curioșilor năpustiți asupra lor sau de statura lor impunătoare. Da, este vorba despre „Nelinistea unei lumi”- cele 21 de siluete umane, expuse în centrul orașului din 20 octombrie 2017. Acestea fac parte din proiectul “Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” și comemorează revoltele muncitoreşti din 1987.
Proiectul își propune să “ itinereze lucrări de mari dimensiuni, de sculptură monumentală, în spații incărcate, tensionate istoric recent, fie că vorbim despre spații de detenție, cum e vorba de Memorialul-Închisoare Pitești sau Memorialul Închisoarea Tăcerii de la Râmnicu Sărat, fie în spațiul public, cel din față Muzeului Județean de Istorie Brașov”, după cum afirmă curatorul Cosmin Năsui.
Grupul de siluete aparține sculptorului bucureștean Aurel Vlad, care prin intermediul lucrării sale a dorit să răspundă întrebărilor „De unde venim?”, „Încotro ne îndreptăm?”, „Cine suntem?” și “ De ce se mai întâmplă genocide în secolul 21?”, într-o manieră artistică. Totodată, întrebările sale reprezintă o invitație la contemplarea evenimentelor din epoca comunistă, adresată atât publicului tânăr, cât și celui care păstrează încă amintirea dictaturii.
Revolta din 1987 – Calea spre libertate
Pentru a nu mai suferi de foame, frig și alte nedreptăți ale regimului impus de Nicolae Ceaușescu, revolta brașovenilor din anul 1987 a fost un prim pas spre libertate. Atunci, câteva sute de angajați ai Întreprinderii de Autocamioane Steagul Roșu au fost duși în închisoare și condamnați pentru actul lor de curaj. Așadar, după cum afirmă și directorul Muzeului de Istorie, Nicolae Pepene, ”comemoram represiunea, comemorăm suferințele, jertfa unor oameni curajoși. În același timp, datorită acestor eroi, datorită acestor brașoveni, trebuie să aniversăm și noțiunile pe care este construită societatea noastră, drepturile cetățenești și subliniez, libertatea.”
Deoarece este vorba despre un proiect în mișcare, cele 21 de siluete umane vor părăsi Piața Sfatului la sfârșitul lunii viitoare, de unde vor pleca mai departe la Făgăraș Oradea și alte localități care au dorit să se alăture evenimentului de comemorare a luptei împotriva comunismului.
Știați povestea siluetelor fără glas din Piața Sfatului? Ne-ar plăcea să aflăm ce credeți despre acest proiect.
? Andreea Saigo ?dadar06 ? stiri.rttbrasov.ro ? Andreea Saigo