Poiana Narciselor | Ai fost la cea mai mare rezervație de narcise?

de |

Poiana Narciselor | Ai fost la cea mai mare rezervație de narcise?

La 60 de kilometri de Braşov înspre municipiul Făgăraş, localnicii şi turiştii au parte anual de un spectacol de culoare şi miros. Rezervaţia naturală Dumbrava Vadului sau Pădurea Vadului este cunoscută mai ales după numele de Poiana Narciselor.

Foto: @heels.runner

Ce poate fi acolo? Cea mai mare rezervaţie de narcise din Europa, o arie protejată de interes naţional în care 400 de hectare se umplu de flori, petale şi arome care merg până în zare.

O găseşti lângă satul Vad, comuna Şercaia, Depresiunea Făgăraşului. Poţi ajunge acolo pe DN1 şi DC65, apoi mirosul îţi va ghida direcţia de mers. O recunoşti uşor, dacă ajungi acolo în luna mai, atunci când narcisele sunt în plină floare.

Poiana Narciselor
Foto: @razvan66wld

Cu ce iese în evidenţă Poiana Narciselor

Bineînţeles… narcise. Vorbim despre milioane de flori albe ce, văzute la un loc, pe un câmp uriaş, construiesc un spectacol fascinant. Par stele căzute din cer şi aşezate în ordine, la mărimi apropiate, ce împrăştie şi mai mult miros cu fiecare bătaie de vânt.
Se spune că poiana deţine şi recordul neoficial de a forma peste 100 de fire de narcisă per metru pătrat. Nu ai parte de prea multe locuri amenajate în Poiana Narciselor pentru că… nu ai nevoie de ele. Natura este suficientă, iar câteva minute petrecute acolo sunt de-a dreptul terapeutice.

Poiana este încadrată de păduri dacice de stejar şi carpen şi păduri mixte cu ulm-de-câmp, salcie, mur şi măceş. Prin zonă vei găsi mai multe tipuri de pajoşti cu specific de câmp, montan şi alpin, soluri calcaroase ori argiloase, dar şi mai multe tipuri de animale mici, care se feresc de turişti.

Poiana Narciselor
Foto: @alina_s_passions

Ce nu îţi recomandăm la Poiana Narciselor

Ca să te poţi bucura de spectacol, ai nevoie de cât mai multă intimitate. Atmosfera îmbie la relaxare, aşa că există şansa să nu te poţi bucura din plin de călătorie dacă eşti înconjurat de turişti. Evită ziua de 21 mai atunci când, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena, localnicii şi turiştii marchează Festivalul Narciselor.

Te poţi bucura de culoare şi miros între începutul lunii mai şi sfârşitul lunii iunie. Ca să prinzi florile chiar în momentul deplin, poţi vizita locul cu circa o săptămână înainte de festivalul local.

Unii dintre localnici te pot îmbia să pleci cu un „suvenir” de la Poiana Narciselor. Însă, zona este protejată şi marcată împotriva ruperii florilor. Nu călca pe ele şi nu le rupe deoarece, oricum, în perioada primăverii poţi găsi narcise în orice piaţă.

Poiana Narciselor
Foto: @danterteci

Bucură-te de Poiana Narciselor!

Ca să ajungi în poiană, probabil, va trebui să îţi notezi în calendar informaţii despre viitoarea vizită, ca să te asiguri că luna mai va include cecl puţin un moment în care te bucuri de mirosul şi aspectul fascinant al unei zone pline cu narcise.

Ca să te poţi bucura din plin de peisaj şi pădurile din jur, nu uita că vorbim despre o vizită în natură pe timp de primăvară.

Îmbrăcămintea sport impermeabilă te va ajuta în multe momente ale vizitei tale. Dar să mergem mai departe de sugestii. În astfel de momente, principalul bagaj pe care îl poţi lua cu tine este curiozitatea de a vedea un colţ de natură cunoscut în toată Europa.

***

Autor: Monica Olănescu