De ce să alegi plimbările prin Brașov, ca formă de terapie?

de |

De ce să alegi plimbările prin Brașov, ca formă de terapie?

Cât de bine te-ai simţit ultima oară când te-ai plimbat, fără griji şi fără un scop anume? Ai ales străzile spontan, probabil, apoi ai parcurs drumul admirând clădiri sau „spionând” locuitorii, doar ca să observi cu bucurie cum decurge viaţa. Plimbarea este o formă de terapie care ne deschide perspectivele şi, uneori, ne poate schimba gândurile. Deşi pare naturală şi simplă, această activitate este mai mult decât ai putea crede.

Plimbarea ca terapie a pornit din domeniul psihologiei. Unii terapeuţi au decis să aibă sesiuni cu pacienţii în afara cabinetelor. Motivele pentru care au ales metoda aceasta, dar şi succesul lor au confirmat efectele benefice pe care le are o simplă plimbare asupra noastră.

plimbarile prin brasov

Ce se întâmplă atunci când te plimbi?

Plimbarea îţi oferă o stare de libertate, timp în care corpul tău arde calorii. În sens fizic, devii mai uşor atunci când te plimbi. Creierul îi urmează corpului şi elimină gândurile negative, în favoarea celor pozitive.

Atunci când vrei să „ai o discuţie cu tine”, vei observa că plimbarea te ajută să ai gânduri coerente. Pentru că nu ai nevoie să te gândeşti că trebuie să ajungi undeva sau ai o perioadă de timp limitată, plimbarea te ajută să îţi formulezi argumente şi să cauţi alte perspective.

Deşi eşti în public, plimbarea este un moment intim. Specialiştii spun că acest caracter al mersului pe jos micşorează temporar efectele anxietăţii, depresiei, stresului legat de locul de muncă, problemelor cu furia sau simptomele dependenţei.

În tot acest timp, asimilezi informaţii doar privind tot ce întâlneşti în jur. Descoperi noi culori, stiluri arhitecturale, scurtături, poate chiar te întâlneşti cu persoane cunoscute. Fiecare nouă informaţie îţi ţine creierul activ şi îţi aduce alte unghiuri de abordare faţă de o problemă, o întrebare sau un subiect. Între timp, tot creierul secretă oxitocină, substanţă cunoscută şi ca hormonul fericirii şi al ataşamentului.

plimbarile prin brasov

Unde să te plimbi în Braşov?

Ştim, nu ar trebui să îţi spunem unde să te plimbi în Braşov ca să îţi pui ordine în gânduri. Însă, în zilele în care nu ai inspiraţie, poţi încerca destinaţiile de mai jos:

 • Energica Stradă a Republicii;
 • Relaxantul Lac Noua;
 • Nemuritoarea Stradă Pietonală;
 • Simbolica Alee Sub Tâmpa;
 • Traseul Apollonia Hirscher – Strada Cerbului – Strada Sforii – Strada Poarta Schei;
 • Fermecătoarele Bastion Graft şi Poarta Ecaterinei.

Dacă ai mai mult timp liber, poţi alege un traseu complex, dar plăcut de parcurs. Ai parte de obiective pe care le ştii deja, dar şi de un decor fascinant. Bifează, într-o singură plimbare, lista de mai jos.

 • Aleea Tiberiu Brediceanu;
 • Bastionul Ţesătorilor;
 • Turnul Artelor;
 • Bastionul Funarilor;
 • Turnul Vânătorilor;
 • Bastionul Postăvarilor.

Alege-ţi destinaţiile fără să te gândeşti prea mult, înainte de plimbare. Setează-ţi agenda ca să ai timp, măcar o oră pe săptămână, să îţi iei gândurile la picior, fie pe străduţe medievale, fie în locuri moderne. Plimbarea prin Braşovul nostru drag poate fi întotdeauna o terapie, mulţumită străzilor fie medievale, fie moderne şi a tuturor detaliilor pe care le întâlneşti.

Autor: Monica Olănescu
Fotografii: @amdalex93, @damian.antal, @kosgkel