Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Măieruş

de |

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Măieruş

Localitatea Măieruș a fost întemeiată de sași în urmă cu opt secole și se pare că a fost o așezare de mare interes pentru Cavalerii Teutoni, aduși în zonă de către împăratul maghiar Andrei al II-lea, în 1211. Cel mai vechi document care atestă existența acestei localități datează din 1377, în care apare sub denumirea de „Villa Nucum”.

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Măieruş

Biserica a fost construită între anii 1791-1793, pe locul unor vechi biserici săsești ridicate în secolul al XIV-lea, și fortificată între secolele XV-XVII. Zidurile aveau circa 6-8 m înălțime și aveau rol de apărare.

După un incendiu devastator care a cuprins biserica în anul 1593, aceasta a fost refăcută în stil gotic, elementele arhitecturale specifice fiind prezente și astăzi.

Pe urmele bisericilor fortificate din Brașov – Măieruş

În interiorul lăcașului putem observa mai multe stiluri arhitectonice, precum cel clasic, neoclasic, gotic, baroc și renascentist. Altarul este realizat în stil neoclasic, amvonul are baldachin din lemn ce prezintă elemente în stil baroc, iar potirul datează din secolul al XVI-lea, fiind realizat în perioada Renașterii.

În 1842, turnul bisericii a fost înălțat cu încă un etaj. Ceasul din turn a fost instalat în 1929, după ce vechiul ceas cu mecanism din lemn s-a defectat. Acesta are patru cadrane, cîte unul pe fiecare latură a turnului și este întreținut de către locuitori, drept pentru care funcționează și astăzi.

În jurul anului 1900, turnul de apărare și partea de nord a fortificației s-au dărâmat. Din păcate, acestea nu au mai fost reconstruite.

Ai trecut vreodată pe la această biserică fortificată? Dacă ai vizitat-o, așteptăm impresiile tale într-un comentariu.

Surse informații: comunamaierus.ro,trecator.ro, ceasuripentruromania.ro

Surse foto: trecator.ro, panoramio.com (autor Andrei Dan Suciu), skytrip.ro