Orologiul din turnul Casei Sfatului – Cel mai bătrân contabil al timpului

de |

Orologiul din turnul Casei Sfatului – Cel mai bătrân contabil al timpului

Folosit inițial ca turn de avertizare în caz de pericol, invazii sau incendiu, turnul din Casa Sfatului găzduiește un bătrân orologiu, ce nu uită să „bată” la fiecare sfert de oră. Acesta a fost realizat în jurul anului 1867 de către Johann Mannhardt, un cunoscut mecanic și ceasornicar din Germania, și a fost unul dintre martorii tăcuți ai frumosului oraș de sub Tâmpa. Cadranele ceasului înnobilează toate cele patru laturi ale turnului și acompaniază trompeții prezenți în fiecare zi la ora 18.00, păstrând farmecul epocii medievale.

Orologiul din turnul Casei Sfatului - Cel mai batran contabil al timpului
?Foto

Turnul însuflețit cu o inimă mecanică

Brașovenii s-au bucurat de primele bătăi ale ceasului din Piața Sfatului în preajma anului 1520 și au continuat să asculte glasul timpului prin intermediul clopotului din turn secole la rând. După cum ne arată istoria, asupra Casei Sfatului s-au abătut vremuri tulburi, astfel că marele incendiu din secolul al XVIII-lea a distrus clopotul ce dădea de veste în târg. Acesta a fost înlocuit un an mai târziu și străjuiește și astăzi peste oraș, vestind cu fălnicie trecerea timpului. Mecanismul ceasului distrus de incendiu a fost păstrat și poate fi vizitat la Muzeul de Istorie găzduit de Casa Sfatului. Orologiul care se află în turn datează din 1892 și continuă să-și facă treaba cu aceeași exactitate, fiind mândria orașului Brașov.

Orologiul din turnul Casei Sfatului - Cel mai batran contabil al timpului

?Foto

Papagalul deranjat de bătăile clopotului

Conform unei legende transmise din generație în generație, glasul clopotului acționat de mecanismul orologiului din turnul Casei Sfatului s-a stins pe la jumătatea secolului trecut. Aceasta spune că unul dintre primarii acelor timpuri avea un papagal căruia nu-i plăcea zgomotul clopotului și drept urmare, mecanismul de acționare a clopotului a fost oprit pe motiv că „cine are ochi să vadă ceasul, să se uite! Nu este nevoie să-l audă” spune Zoltan Boer, cel care are în grijă ceasul din Casa Sfatului. (Sursă)

Orologiul din turnul Casei Sfatului - Cel mai batran contabil al timpului

?Foto

Omul din spatele orologiului din Casa Sfatului

Dl. Zoltan Boer (80 ani) este cel care se ocupă de buna funcționare a ceasului din turn de peste 20 de ani. Acesta urcă neobosit cele 84 de trepte ce duc spre orologiul din turn de două ori pe săptămână și are grijă ca bătăile clopotului să trezească orașul o dată la un sfert de oră, fără întârziere. Pasiunea pentru ceasuri moștenită din familie și devotamentul pentru locuitorii orașului reprezintă motivul pentru care ceasul va continua să reziste „încă 25-30 de ani” potrivit inginerului Zoltan Boer. (Sursă)

Voi ce povești mai cunoașteți despre orologiul din turnul Casei Sfatului? Împreună descoperim Brașovul frumos!

 

Articol scris de Ioana Fundurac