Onboarding remote pentru developeri în timp de izolare socială

de |

Onboarding remote pentru developeri

Conceptul de onboarding remote în cazul developerilor a căpătat o nouă dimensiune în cultura organizațională a unei firme de software development. Fiind interfața relației angajatului cu compania, acest proces, implementat bine, poate crește loialitatea angajatului față de companie și brand.

Odată cu schimbările majore aduse de pandemie în industria IT outsourcing-ului, acest proces necesită o regândire radicală. La AROBS, munca remote nu reprezintă o noutate, astfel, acest proces de adaptare a fost rapid și eficient. Totuși, rămâne o întrebare. Cum putem substitui experiența de a intra în clădirea companiei sau de a-ți saluta viitorii colegi?

Mentalitatea set-up

Verifică procesul din punctul de vedere al noului angajat remote. Iată câteva întrebări care te pot ghida:

  • Ce aș dori eu să știu în prima mea zi de lucru?
  • De ce echipamente aș avea nevoie să îmi pot începe activitatea?
  • Care sunt persoanele cheie în caz că am nevoie de ajutor?
  • Unde găsesc documentația necesară?
  • La ce mă pot aștepta în următoarele săptămâni/luni?
  • Care sunt contextele informale care m-ar putea ajuta să mă apropii de colegii mei?

Creează un preview la cadru

Primul contact indirect al angajatului nou cu compania are loc cu imaginea construită pe social media sau site-ul oficial al companiei. În perioada izolării,majoritatea informațiilor le-am luat, cu toții, din online. Citim știrile, verificăm oportunități noi, de ce nu am verifica activitatea viitoarei companii pe social media? Aceste canale oferă companiilor șansa de a se prezenta într-o manieră umană, spărgând tiparul colțuros de imagine corporatistă.

Folosește imagini, videouri de la traininguri, team-building-uri sau chiar și de la petreceri de firmă pentru a crea un preview despre mediul de lucru. Astfel, asigură-te că aceste canale sunt up-to-date și reflectă cultura organizațională a companiei.

Apoi, recomandă noilor angajați clasicul like&follow, pentru a asigura conexiunea de durată.În același timp, site-ul companiei trebuie să fie o fereastră către activitatea firmei, expertiza companiei și posibilitățile de creștere oferite noilor angajați.

Oferă un kit de home-office

Dacă remote developer-ul nu poate ajunge la birou, biroul trebuie să ajungă la el/ea. Asigură-te că departamentul de IT a pregătit toate resursele de care va avea nevoie acest angajat, ca acesta să întâmpine cât mai puține probleme tehnice, care ar duce la frustrarea angajatului.

Fii creativ și oferă un welcome kit cu lucruri mici care au un impact mare, cum ar fi o agendă, o cană, abțibilduri comice, un tricou cu un mesaj frumos sau orice alt cadou mic personalizat. Orice ar putea contribui la transmiterea mesajului – ești binevenit. Acestea pot fi livrate la domiciliul angajatului sau la birou în condiții sigure.

Fii informal

Și în condiții de non-pandemie, începerea unui nou drum de carieră poate fii provocator. Fiind întâmpinat de o multitudine de proceduri și documente, procesul de adaptare poate fi inconfortabil. Oferă spațiu de discuție și verifică constant starea de spirit a angajatului. În condițiile de izolare, acestora se mai adaugă și alți factori de stres ca și un posibil coleg/ă de cameră, copii sau lipsa oportunității simple de a întreba colegul de birou în caz de nelămuriri.

Prin simplul fapt de a asigura angajatul de interesul față de el/ea, comunicarea și încrederea pot crește semnificativ.

Ajută la construirea relațiilor

Partea cea mai importantă ține de oameni cu care angajatul nou are tangență. Asigură-te că întreaga echipă de HR este pregătită și informată de venirea noului coleg. Apoi, desemnează un mentor, fie o persoană experimentată în ale culturii organizaționale, fie o persoană entuziasmată care va asigura un bun-venit pozitiv.

Pe lângă persoane de la HR, Learning&Development sau administrativ, ajută și o listă cu persoane cu expertiză tehnică, care pot ajută angajatul nou în activitatea lor propriu-zisă.

„La AROBS am implementat un program de “buddy”, care asigură că procesul de onboarding este o experiență pozitivă și productivă. Experiența ne arată că meetinguri dese, one-to-one între manager și angajat, în primele săptămâni, oferă un confort noilor membri, știind cui i se pot adresa în caz de dificultate. Pe partea de învățare, ne asigurăm că aceștia au un plan personalizat în ceea ce privește partea tehnică a proiectului/produsului. Prin acest proces dorim să creștem gradul de independență a angajaților noi.” – Alina Sârbe, Project Manager AROBS

Setarea așteptărilor

În ceea ce privește orele de lucru, task-urile, partea de delivery pe proiect dar și așteptările vis-à-vis de integrarea în echipă –fii clar. Acest lucru ajută la evitarea neînțelegerilor, tensiunilor sau a altor situații neplăcute. În plus, nu uita să menționezi că ești și tu om și anumite lucruri îți pot scăpa. O abordare realistă scade fricțiunile.

Comunică, dar nu prea mult

Creează un echilibru între a oferi conexiune și a oferi spațiu pentru a se stabili. Asigură-te că,ceea ce privește comunicarea vis-à-vis de taskuri, se întâmplă în scris sau prin instrumente interne de comunicare, ca acestea să poată fi urmărite. Folosește-te de instrumente video, gesturi, limbajul corpului pentru a transmite un mesaj.

Include colegii nou-veniți în grupuri informale și încurajează comunicare și în afara subiectelor de job. Stabilește un plan de check-up, dar ai grijă la micro-management. Adaptează planul la feedback. Shadowing-ul este inconfortabil.

Documentează schimbările

Schimbările aduse la procesul de onboarding necesită documentare, pentru a asigura evoluția acestuia. Nu limita feedback-ul doar la acțiunile HR-ului. Documentează sfaturi pentru team-leaders, project manageri și inclusiv, departamentele de suport și administrativ. Nu te opri până ce feedback-ul noilor angajați suna cam așa: „Simt că lucrez aici de o viață”.

La momentul actual, majoritatea celor aproape 1000 de angajați AROBS lucrează remote. Avem echipe internaționale, dar și echipe care lucrează în diferite orașe din România. Dezvoltăm software cu developeri remote pentru industrii ca Automotive, Travel&Hospitality, Life Sciences&IoT, Enterprise Solutions și nu numai. Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu,suntem organizați în jurul unei culturi de involvement, în care noii developeri, chiar și remote, se simt integrați.

Dacă dorești să ne cunoști mai bine, vezi pagina noastră de cariere.


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.