Cum a luat naștere festivalul Oktoberfest Brașov? Istoric și tradiții

de |

Oktoberfest Brașov: istorie, tradiție și picanterii

Oktoberfest Brașov adună oamenii și îi unește sub un amalgam de stări pozitive, transmițând o energie aparte fiecărui participant.  Atmosferă, voie bună, veselie, destindere, deconectare de cotidian, activități sunt câteva trăsături atractive a festivalurilor, mai ales dacă se află în contextul potrivit. Un mod de exprimare a societății este tocmai prin serbarea unor momente deosebite în cadrul comunității, momente organizate specific, tematic pentru a regăsi cât mai mai autentic bucuria de a te integra în comunitatea căreia aparții. Ce este Oktoberfest, cum a apărut, cum a reușit să se mențină viu în comunitatea brașoveană și cum a evoluat de-a lungul timpului? Să facem, dar, cunoștință cu mult îndrăgitul festival.

Cum a apărut Oktoberfest?

Oktoberfest este un festival cu origini nemțești. Născut din dorința de a perpetua unele activități și competiții (curse de cai) organizate în cinstea nunții dintre Kronprinz Ludwig și prințesa Therese din Saxe-Hildburghausen (12 octombrie 1810, Munchen), festivitatea a devenit un prilej de bucurie publică din 1811, în care se serbau obiceiuri și tradiții bavareze de orice fel, la care puteau să participe lumea întreagă. De la an la an, activitățile organizate în perioada festivalului au căpătat amploare și au fost adoptate tipologii diverse de manifestări artistice, cu scopul de a celebra tradițiile locului. Desigur, tulburările istorice și politice care au avut loc din 1810 până în prezent au întrerupt în unii ani procesul de desfășurare al festivalului, însă, a fost reluat cu fiecare prilej.

Oktoberfest Brașov
Oktoberfest 2016 Germania (sursa: blog.eurolines.ro)

Care este explicația numelui festivalului?

Denumirea festivalului a rămas în istorie de la apariția lui. Pentru că nunta amintită mai sus a fost organizată în octombrie, mireasa a ales ca festivalul să poarte numele de Oktoberfest. Desigur, mulți ani la rând acesta era organizat în octombrie, însă, temperaturile scăzute din această perioadă îngreuna desfășurarea activităților în aer liber, motiv pentru care, din 1872 acesta s-a mutat în luna septembrie.

Mai există și unele speculații privind o lege germană de demult. Astfel, în anul 1539 această lege susținea că berea poate fi produsă doar în perioada 29 septembrie – 23 aprilie. Motivul era dat de faptul că vara puteau apărea incendii mari în urma prelucrării berii. Iar pentru acele perioade în care nu existau condiții prielnice de depozitare a berii pentru a putea fi păstrată, producătorii făceau tot posibilul ca să vândă marfa din anul respectiv, pentru a putea începe producția nouă de bere.

Oktoberfest Brașov

Din 2009 prezent în viața comunității brașovene

În Brașov evenimentul a fost preluat după modelul bavarez, însă adaptat la specificul Țării Bârsei. Prima ediție a evenimentului a avut loc în anul 2009, iar de atunci s-a transformat într-o sărbătoare de toamnă a Brașovului. Concerte live, activități, tradiții săsești și-au făcut loc pentru prima dată în comunitate.

De la festivalul cu un eveniment organizat pe o suprafață de 1200 mp, Oktoberfest a ajuns cel mai mare festival de acest tip din România, care se întinde acum pe 25.000 mp. Prima ediție festivalul a fost vizitat de 35.000 de persoane, în timp ce în ultimii ani a ajuns la 350.000 de vizitatorii, fiind și un important punct de atracție pentru turiști.

Oktoberfest Brașov

Care este specificul festivalului?

Oktoberfest Brașov se serbează an de an. Totuși, deși tradițiile sunt respectate cu strictețe, se adaptează la contemporan, pentru a îmbina tradiția și prezentul. Activitățile sunt pentru toate vârstele, toate sub vraja aceleiași veselii generale și bună dispoziție. Preparatele tradiționale, alături de cea mai îndrăgită băutură, berea, încântă participanții la festival.  Totuși, există câteva tradițiile care se respectă an de an, în ciuda evoluției festivalului:

  • Parada – plimbarea în căruța tradițională în centrul Brașovului, de la Primărie până la Arena Sportivă din deschiderea festivalului are rolul de a face trecerea la ambianța specifică a festivalului;

Oktoberfest Brașov

  • Ceptul butoiului – tot în deschiderea festivalului se practică activitatea de „a da cep butoiului cu bere“ , care reprezintă, de fapt începerea consumului de bere, în cadrul unei ceremonii specifice;

Oktoberfest Brașov

  • Haine tradiționale –  atât pentru femei, cât și pentru bărbați, participanții se pot îmbrăca în haine tradiționale, pentru a contura lumea bavareză din secolele trecute și a da o atmosferă medievală festivalului;

Oktoberfest Brașov

  • Fanfara germană – conturează o lume diferită, cu muzică tradițională, adusă din alte timpuri, pentru a recrea lumea bavareză de altădată.

Oktoberfest Brașov

Ce s-a întâmplat la Oktoberfest Brașov de-a lungul timpului? #PicanteriiDeFestival

Amintirile de festival sunt cele care rămân prezente în viața participanților. De la an la, anumite momente unice au marcat evenimentul prin ineditul lor. Iată câteva #picanterii:

  • în 2010 la concursul de Miss Popularitate a câștigat o femeie de 64 ani;
  • în 2012 s-au băut 125.000 pahare de bere, s-au mâncat 27.845 de cârnați Turinger și 215 persoane au lucrat la festival;
  • cârnații bavarezi Turinger intră în producție cu 4 zile înainte de începerea festivalului, fiind produși special pentru acesta;
  • Oktoberfest Brașov susține natura: cei care contribuie la reciclarea paharelor  pot primi doze de bere la schimb;
  • concursul de Miss Oktoberfest a oferit cadou câștigătoarei echivalentul greutății ei în bere.
***
Surse informații și foto: oktoberfestromania.ro, wikipedia,
***
Autor: Teodora Lipciuc