La o plimbare în Munții Baiului: de la Azuga la cabana Gârbova
Te-ai întrebat vreodată cum se numesc acei munți bogați în vegetație pe care îi vezi când ai drum pe Valea Prahovei?
Situați pe partea stângă a drumului, cum mergi de la Brașov la Predeal, munții acoperiți de păduri și întinși cât vezi cu ochii poartă numele de munții Baiului. Datorită faptului că sunt vis-a-vis de masivul Bucegi, dacă alegi să îi cutreieri potecile vei avea priveliștea către stâncile impresionante ale Bucegilor, la discreție.
Traseele montane din Baiului pot fi o alegere ideală de a-ți petrece o zi în inima naturii. Acestea sunt de dificultate mică și pot fi practicate în orice perioadă din an. În acest sens, vei afla posibilitățile de a ajunge la cabana cea mai renumită din acești munți, cabana Gârbova. Înainte de a vedea de unde începe traseul iată câteva informații legate de această cabană.
Cabana Gârbova
Este considerată punctul de interes al munților Baiului deoarece este accesibilă și modernă. Poți cu ușurință să te bucuri de un weekend la munte cazându-te la această cabană deoarece ai tot confortul de acasă: apă caldă, wi-fi și, în plus, aerul curat de munte.
Pe lângă acest lucru, datorită poziționării pe care o are această cabană, ai posibilitatea să îți stabilești viitoarele trasee deoarece vei savura fiecare colțișor care te înconjoară. În funcție de vreme, vei vedea Crucea de pe Caraiman, Colții Morarului, Piatra Mare sau Postăvarul.
Acum că ai aflat mai multe despre destinație, merită să încerci un traseu pentru a ajunge acolo, mai ales acum, că e totul înverzit, înflorit și colorat în jur.
Traseu Azuga – cabana Gârbova
Am ales acest traseu pentru că este spectaculos ca și imagine iar durata de mers propriu-zis este de aproximativ două ore – două ore și jumătate.
Primul lucru de făcut este să ajungi la Azuga, dacă nu ești deja acolo. Trenuri sunt destule, la fel și microbuze care duc în locul de începere al traseului, dacă nu alegi să mergi cu mașina personală. La câteva minute de gară vei găsi cu ușurință poteca ce duce către cabană.
De aici începe distracția. Cabana se află la altitudinea de 1350 m, așadar începe urcușul. Pantele pe care urmează să le ”învingi” nu sunt abrupte, deci nu rămâne decât să te bucuri de pădure. Și pentru că pădurea este deasă și bogată poți fredona cântecele preferate de munte, pentru a-ți face simțită prezența.
De regulă ne uităm în față atunci când mergem, însă pentru acest traseu îți recomandăm ca atunci când ajungi într-un luminiș să te întorci și să arunci o privire în spate. Vei fi surprins de cum se vede „urmăritorul” imens care pare aproape de tine: masivul Bucegi.
Vei ieși din pădure înainte să ajungi la cabană și te vei putea încărca cu energia muntelui pentru că plaiul mioritic pe care vei păși te va face să te oprești și să fii recunoscător pentru acel moment de liniște și bucurie.
În câteva minute, urmând cărarea, vei ajunge la destinație unde vei fi întâmpinat de ciobăneștii despre care am auzit că se luptă cu ursul pentru a-și proteja casa și stăpânii.
Noi îți dorim să ai parte de o drumeție de vis în munții Baiului și de vreme bună! Așteptăm cu mare drag impresiile tale după ce ai făcut acest traseu. Le poți împărtăși cu noi, în secțiunea de comentarii.