Faini sunt munții la Brasov: ghidul turistului muntoman

de |

Faini sunt munții la Brasov: ghidul turistului muntoman

Dacă ești un iubitor al muntelui ca și noi, avem vești bune pentru tine – în Brașov și împrejurimi poți găsi o sumedenie de munți care te așteaptă să-i explorezi. Indiferent de nivelul tău de pregătire sau condiția fizică, fie că ești alpinist convins sau un muntoman înflăcărat, poți organiza drumeția potrivită pentru tine.
Noi ți-am pregătit o listă cu principalii munți din Brașov și împrejurimi ca să-ți pregătești harta, rucsacul și hainele sport și să pornești la drum chiar astăzi.

1. Muntele Tâmpa

Brașovul este cunoscut atât de localnici, cât și turiști ca orașul de la Poalele Tâmpei, iar muntele Tâmpa este printre cele mai cunoscute destinații de drumeție. Poți ajunge pe Muntele Tâmpa apelând la mai multe trasee, în funcție de condiția ta fizică, de timpul de care dispui și de nivelul de pregătire.
Poți porni pe Aleea de sub Tâmpa și apoi pe Drumul Serpentinelor (traseul este marcat cu roșu). Pentru cei experimentați, se poate porni si de pe treptele lui Gabony, însă traseul este ceva mai dificil.
Dacă ești pasionat de legende, te invităm să citești și seria noastră despre Muntele Tâmpa și legendele sale.
Faini sunt munții la Brasov: ghidul turistului muntoman

?newsbv.ro

2. Masivul Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului este un lanț muntos calcaros din Carpații Meridionali și găzduiește una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din România, care atrage anual turiști din toate colțurile țării. Parcul Național Piatra Craiului se extinde pe raza județelor Brașov și Argeș.
Pentru a ajunge aici, se poate porni din Centrul de vizitare al PNCP din Zărnești, urca spre Valea Crăpăturii și până la Șaua Crăpăturii. De aici, o destinație populară pe care o poți încerca și tu este Cabana Curmătura.
Faini sunt munții la Brasov: ghidul turistului muntoman

?wonderfulromania.ro

3. Masivul Piatra Mare

Masivul Piatra Mare face parte din munții Bârsei, în sudul depresiunii Brașovului. Alpiniștilor experimentați le recomandăm să meargă spre Vârful Piatra Mare – traseul este dificil, este nevoie de echipament dar priveliștea merită efortul.
Dacă ești mai degrabă un iubitor de munte, îți recomandăm să mergi la Canionul 7 Scări, o minune unică în Europa. Drumul este mai ușor de parcurs, se ajunge de la Dâmbu Morii din DN1 într-o oră.

Faini sunt munții la Brasov: ghidul turistului muntoman

?necula_raluca

4. Masivul Postăvaru

Munții Postăvaru fac parte din Carpații de Curbură, alcătuind alături de Masivul Piatra Mare grupul de munți ai Bârsei. Vești bune pentru muntomani – aici există 30 de trasee alpine cu grade diferite de dificultate. Dacă ajungi aici, vei avea parte de peisaje de neuitat și o panoramă asupra Munților Bucegi, Ciucaș și Poiana Brașov.
Ca să ajungi în Masivul Postăvaru, trebuie să pornești din Poiana Brașov, poți lua telecabina dus-întors sau dacă vrei să explorezi la pas muntele, poți alege să te întorci pe jos.
Pentru cei care vor să continue aventura, o opțiune este să mai urce 15 minute pe jos din Postăvaru spre vârful Postăvaru, însă traseul este puțin mai dificil și stâncos, deci este nevoie de echipament adecvat care să nu alunece. La întoarcere, puteți apela la Drumul Roșu până în Poiana Brașov, fiind un traseu marcat și nu foarte greu de parcurs.
Faini sunt munții la Brasov: ghidul turistului muntoman

?trilulilu.ro

5. Munții Făgăraș

Munții Făgăraș reprezintă un masiv muntos în care se găsește cel mai înalt vârf montan din România, vârful Moldoveanu – aviz alpiniștilor experimentați care vor să-și depășească limitele. Recomandăm această destinație mai ales pentru ei, iar un traseu popular pentru a ajunge în vârf durează 7 ore, cu plecarea de la Bâlea Lac.
Pentru iubitorii de drumeții la munte, o destinație superbă din Munții Făgăraș este Bâlea Lac, frecventată anual de sute de turiști. Pentru a ajunge aici poți alege un traseu de dificultate medie până la cascadă: Bâlea Lac – Curmătura Bâlii – Lacul Doamnei – Munchia Bâlii – Bâlea Cascadă.
Faini sunt munții la Brasov: ghidul turistului muntoman

?Adi Pitigoi

6. Munții Bucegi

Masivul Bucegi cuprinde o rețea mare de poteci marcate și întreținute – poți opta pentru 39 de trasee diferite, în funcție de pregătire și de timpul alocat drumeției. O destinație populară din Munții Bucegi este Cascada Urlătoare, pentru că drumul către aceasta este relativ ușor pentru majoritatea persoanelor.

Pentru a ajunge aici, se pleacă de la telecabina Bușteni iar drumul poate fi parcurs în cel mult o jumătate de oră și este ușor de găsit, fiind marcat cu bulină roșie.

Dacă ești în căutarea unui traseu puțin mai greu, poți pleca din Bușteni spre cabana Diham. Drumul este ceva mai lung, pornește pe poteca marcată cu triunghi albastru de la Căminul Alpin spre Cabana Gura Dihamului până la Cabana Diham, durata traseului fiind de aproximativ 3-4 ore.

Munții Bucegi mai sunt faimoși și pentru Parcul Național Bucegi – dacă ajungi aici, poți găsi o serie de obiective cu statut de rezervație naturală, cum ar fi abruptul Bucșoiului sau Valea Mălăiești.
Faini sunt munții la Brasov: ghidul turistului muntoman

?romania-travel-guide.com 

Indiferent că ești un simplu muntoman sau un alpinist cu experiență, vei găsi cu siguranță lanțuri muntoase numai bune de explorat în Brașov și împrejurimi.

Fie că vrei o drumeție usoară de câteva ore, parcursă alături de prieteni sau familie, fie că vrei să petreci mai multe zile pe munte, poți alege destinații variate care să-ți permită să iei contact cu natura și să vezi peisaje de neuitat.

Împărtășește cu noi printr-un comentariu care este destinația ta preferată pentru relaxare la munte, ce ne recomanzi să încercăm data viitoare sau ce plănuiești să explorezi în viitorul apropiat. Așteptăm cu nerăbdare sugestiile tale!

Articol scris de Cristina Tudose
Imagini: biris.mihaela