Mistere din Brașov și împrejurimi – Partea a II a
Continuăm seria articolelor misterioase cu noi aspecte enigmatice despre orașul tău preferat, din păcate prea puțin cunoscute de către publicul larg.
Săptămâna trecută ți-am prezentat o serie de lucruri fascinante, dar și de legende înfricoșătoare, superstiții, apariții inexplicabile sau controverse atât din municipiu, cât și din împrejurimi. Astăzi revenim cu multe alte mistere și mituri din Brașov. Te invităm să-ți pregătești popcorn-ul și să le descoperi alături de noi!
Alte mistere și mituri din Brașov
5. Cult păgân pe Muntele Tâmpa
Un alt spațiu din Brașov bogat în legende și mituri urbane este chiar Muntele Tâmpa, unul dintre simbolurile importante ale orașului. Arheologii au descoperit aici o fântână cu oase vechi de peste 2000 ani, urme ale practicării în trecut a unui cult păgân. În urma acestor săpături, arheologii au ajuns la concluzia că strămoșii noștri au ridicat pe Tâmpa altare pentru sacrificii închinate mai multor zei.
Dacă vrei să afli mai multe despre poveștile și miturile legate de Muntele Tâmpa, te invităm să consulți și lista noastră de articole despre Muntele Tâmpa și Legendele Sale.
6. Legende și povești despre Pietrele lui Solomon
Cheile Râului Solomon din Șcheii Brașovului poartă numele de „Pietrele lui Solomon.”, după numele unui rege maghiar care a inspirat și stema orașului. Conform unei legende populare, Solomon ar fi fost urmărit de invadatori și ar fi sărit călare peste prăpastia dintre stânci. Dușmanii săi turci sau tătari au căzut în prăpastie, iar regele a scăpat. Această poveste face parte din folclorul tradițional românesc și a fost transmisă pe cale orală.
Un alt aspect puțin cunoscut legat de zona Pietrele lui Solomon vizează capacitățile tămăduitoare ale sale. Se crede că aici te poți vindeca de boli cardiovasculare și că zona ar fi încărcată de ioni negativi. De aceea, alături de aerul curat și sunetul liniștitor al apei curgătoare, Pietrele lui Solomon este considerată o destinație încărcată energetic și căutată atât de turiști, cât și de localnici.
7. Carierele de la Racoș
În Munții Perșani au avut loc cele mai recente activități vulcanice de pe teritoriul românesc. La Racoș a existat în trecut un vulcan din al cărui crater s-a exploatat zgură. În prezent, carierele de la Racoș sunt considerate o minune a naturii, asemănătoare cu Marele Canion din Arizona.
Acest peisaj nu este doar unic în România și de o frumusețe rară, dar a atras și o serie de controverse. Amatorii de paranormal sunt ferm convinși că aceste cariere nu s-au format în urma activității vulcanice, ci datorită intervenției extratereștrilor. Voi ce credeți? Realitate sau ficțiune? 🙂
8. Legenda Copilului Lup
Povestea copilului lup de la Brașov este veche de sute de ani și se situează la granița dintre mit și realitate. În 1871, un tânăr de aproximativ 20 ani, sălbăticit, care a trăit printre animale toată viața ar fi fost găsit într-o pădure de un brașovean. Acesta l-a luat acasă dar băiatul nu comunica, se hrănea cu carne crudă și nu purta încălțăminte sau haine.
Conform legendei, el nu a învățat să vorbească, nu s-a integrat niciodată în societate ci doar scotea sunete bizare când vedea Muntele Tâmpa sau când îl vedea pe brașoveanul care i-a salvat viața. Cazul tânărului a făcut furori în lumea medicală despre ocean și există informații consemnate despre el în cercetările lui Michael Vagner.
Acest caz este în continuare o sursă de mister și controverse. Unii profesori îi recunosc autenticitatea, alții dezmint povestea, numind-o o simplă legendă.
Știai toate aceste mistere și mituri din Brașov? Cunoști și altele pe care nu le-am menționat în lista noastră? Împărtășește-le cu noi printr-un comentariu mai jos!
Articol scris de Cristina Tudose
Foto sus: brasov_fotogenic