Mistere din Brașov și împrejurimi – Partea I
Brașovul este cunoscut de majoritatea dintre noi ca fiind orașul cu cele mai frumoase atracții turistice, însă puțini dintre localnici sau cei care îl vizitează periodic sunt familiarizați cu istoria sa fascinantă, învăluită în mister.
De la formațiuni ale căror origine este neclară, la catacombe, tuneluri vechi, fenomene inexplicabile și legende urbane legate de zonele simbol ale orașului (Muntele Tâmpa, După Ziduri), subiectul misterelor găzduite de orașul de la Poalele Tâmpei a iscat o multitudine de discuții și controverse din partea publicului.
Noi am pregătit o listă cu cele mai interesante mistere din Brașov. Te invităm să le explorăm impreună…
Mistere din Brașov și împrejurimi
1. Piramidele de la Șona
În satul Șona din comuna Mândra, Județul Brașov se regăsesc opt formațiuni circulare de circa 30m ale căror origine nu este pe deplin cunoscută. Apariția lor este o enigmă, motiv pentru care zona este vizitată periodic de vânătorii de comori sau amatorii de necunoscut. Localnicii numesc aceste formațiuni „guruieți” sau ridicături de pământ și se crede că au origini dacice. Un alt punct de vedere din partea amatorilor de mistere susține că aceste formațiuni nu se află întâmplător în satul Șona.
2. Legendele de la Șinca Veche
În satul Șinca Veche din comuna Șinca, județul Brașov se află un templu învăluit în mister, apariții inexplicabile și evenimente bizare. De aceea, spațiul a primit numele de „Templul extratereștrilor”. Datorită construcției și simbolurilor regăsite pe pereți (steaua lui David, semnul Yin/Yang) se crede că în trecut era un loc de rugăciune și meditație.
Câteva dintre legendele și fenomenele paranormale semnalate aici sunt – pornirea și oprirea camerelor de filmat fără a fi acționate de nimeni, cerculețe albe vizibile în fotografii, umbre întunecate și cântece într-o limbă necunoscută care se auzeau dinăuntru. Acest spațiu este recunoscut și pentru energiile puternice și capacitățile sale tămăduitoare – se crede că aici s-a vindecat un bărbat cu ulcer, dar și o fetiță mută din naștere.
3. Fantoma din tunelul de la Teliu
O altă legendă puțin știută o regăsim în comuna Teliu, județul Brașov. Aici se află cel mai mare tunel din țară, construit de inginerul Colțână. De altfel, de numele acestuia se leagă și subiectul legendei. Se crede că inginerul ar fi construit tunelul iar în ziua inaugurării s-ar fi urcat deasupra gurii tunelului, ar fi tăiat panglica inaugurală și ar fi încercat să unească simbolic două fire electrice. Tragedia a făcut ca cele două fire să producă o flamă, iar inginerul a murit electrocutat.
El a fost înmormântat într-un cavou în formă de tunel, dar în 1963 a fost dezhumat și mutat într-un cimitir din București, cavoul fiind furat bucată cu bucată. Așa a început și legenda. Se crede că fantoma inginerului bântuie tunelul de șapte decenii iar sute de oameni au semnalat prezența sa în zonă, plimbându-se cu două fire în mână.
4. Tuneluri și grote
Știai că Brașovul are o rețea complexă de tuneluri și grote care au dat naștere unor legende controversate? După Ziduri, Șaua Tâmpei, Biserica Neagră Piața Sfatului sunt doar câteva dintre locurile din oraș care găzduiesc tuneluri. În trecut, cetatea medievală a Brașovului avea o rețea de tuneluri care făceau legătura între bastioanele de apărare.
Însă, există și o legendă cunoscută care atribuie un alt scop acestor tuneluri din oraș. Aceasta susține că tunelul care lega Casa Sfatului de o peșteră aflată pe Șaua Tâmpei avea rolul de a ține captivi prizonierii germani, ambele intrări fiind blocate.
Pentru că Brașovul este bogat în multe alte mistere pe care nu am apucat să le surprindem în cuprinsul acestui articol, revenim cu drag și săptămâna viitoare cu mai multe aspecte interesante sau chiar stranii sau despre orașul de la Poalele Tâmpei.
Tu știai de existența acestor mistere? Ce alte povești inedite cunoști despre istoria orașului Brașov? Te invităm să le împărtășești cu noi printr-un comentariu mai jos!
Articol scris de Cristina Tudose
Surse foto: horsycosmin, adevărul.ro, rodicavica, adevărul.ro, catacombelebrasovului.wordpress.com