Mănăstirea Constantin Brâncoveanu

de |

Mănăstirea Constantin Brâncoveanu

Mănăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Jos este o ctitorie a domnitorului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu. Construită în 1697, pe locul unei biserici de lemn, biserica a fost dărâmată în 1785 de generalul habsburgic Preiss.

Restaurarea bisericii a început în 1926, la inițiativa mitropolitului Nicolae Bălan. Lucrările au fost terminate în perioada postbelică, în anul 1946, atunci când are loc sfințirea acestui lăcaș de cult. Timp de patru ani, la această mănăstire a fost stareț Arsenie Boca, considerat de ortodocși ,,Sfântul Ardealului”.

Accesul la această mănăstire se face de pe drumul E86, pe drumul care face legătura între cele două localități – Sâmbăta de Sus și Sâmbăta de Jos.

În apropierea mănăstirii se află ,,Complexul Turistic Sâmbăta de Sus”, alcătuit din vile și cabane situate în apropierea mănăstirii. În partea dreaptă a curții mănăstirii se află Academia Sâmbăta. Ridicată la inițiativa Înalt Prea Sfințitului Antonie Plămădeală, Academia este destinată efectuării seminariilor și conferințelor teologice, la nivel național și internațional.

Foto: http://www.festivaluri-romanesti.ro/