Lasă-te cuprins de farmecul zonei Peștera-Moeciu

de |

Lasă-te cuprins de farmecul zonei Peștera-Moeciu

Astăzi îți propunem un traseu perfect pentru o zi de weekend. Dacă simți nevoia să petreci timp în liniștea muntelui și peisajele care îți taie răsuflarea, o tură în Piatra Craiului este tot ce ai nevoie.
Ai auzit de zona de basm din Moeciu, nu-i așa? Între Bucegi și Piatra Craiului se întinde valea de căsuțe și dealuri pitorești ce și-au păstrat farmecul mioritic de-a lungul timpului. Pajiști întinse de pământuri lucrate și animale ce pasc în voie alcătuiesc o imagine la care vrei să te întorci de câte ori ai ocazia. Dar până să ajungi acolo, iată ce variantă de traseu poți să iei în calcul.

Fântâna lui Botorog – La Table

Locul de pornire a traseului este Fântâna lui Botorog, din Zărnești. Aici ajungi și cu mașina și pe jos, fără probleme. După ce îți umpli recipientele cu apă urmează poteca ce merge spre Prăpăstiile Zărneștilor. Printre stâncile înalte trage de timp pentru a te minuna de curajoșii alpiniști ce-și mânuiesc cu pricepere echipamentele pentru a-și hrăni pofta de adrenalină.

Vei ajunge la o bifurcație de trasee și pentru a ajunge La Table este necesar să mergi spre stânga, prin Cheile Pisicii. De aici începe urcarea pe pietrele stâncoase, de toate dimensiunile, prin pădure. Nu peste mult timp vei ajunge pe un drum forestier care duce în zona La Table (Șaua Vlădușca).

Lasă-te cuprins de farmecul zonei Peștera-Moeciu
Foto: Andrei plimbărici

Odată ajuns aici vei găsi cu ușurință un loc numai bun de popas în care poți admira măreția stâncilor ce te înconjoară. După pauza binemeritată drumul continuă spre stânga, conform indicatorului către Moeciu, prin satul Peștera.

De aici înainte vei rămâne uluit de frumusețea peisajelor dintre munți. Trebuie doar să acorzi puțină atenție traseului când este necesar să faci stânga și să mergi printre casele oamenilor, sau pe alocuri chiar prin gospodăriile lor, pentru a ajunge înapoi la Botorog. Poate acest loc este dovada faptului că simplitatea nu se va demoda vreodată. Rămâne doar să te convingi și tu de acest lucru.

Pe lângă tabloul deosebit desenat de natură, satul Peștera ascunde și o peșteră. Află mai multe despre aceata în continuare.

Lasă-te cuprins de farmecul zonei Peștera-Moeciu
Foto: Andrei plimbărici
Peștera Liliecilor din satul Peștera, Moeciu

Peștera cu Lilieci sau Peștera Badichii, cum mai este numită, se regăsește în satul Peștera și este destul de ferită de turiștii curioși. Aici au casa mai multe specii de lilieci, dintre care unele foarte rare. Din acest punct de vedere, faptul că această peșteră este mai puțin promovată ajută la protejarea speciilor de lilieci care trăiesc în ea.

Drumul până la peșteră este unul nu foarte circulat dar modernizat și amenajat cu balustradă care să te susțină. Indicatorul către Peștera Liliecilor este regăsit lângă cel care indică satul Peștera. Oricum, te poți lăsa ghidat de sfaturile primite de la localnici în ceea ce privește drumul până la Peștera Liliecilor pentru că aceștia sunt obișnuiți cu turiștii și te îndrumă cu plăcere.

Odată ajuns în ”casa liliecilor” vei constata diferite formațiuni calcaroase și culori ale tavanului camerelor. Ca în fiecare astfel de loc este recomandat să ai la tine lanternă și haine care să te protejeze de umeazeală.

Noi îți dorim o călătorie de vis în valea montană rustică ce te lasă fără cuvinte, zona Peștera, din Moeciu.

Articol scris de Alexandra Budu 
Lasă-te cuprins de farmecul zonei Peștera-Moeciu
Foto: Locuri din România