Fortificațiile care pun județul Brașov pe harta istoriei

de |

Fortificațiile care pun județul Brașov pe harta istoriei

Brașovul este parte integrantă și importantă din istoria veche a României. Au rămas atâtea monumente și obiective turistice în urmă încă de pe vremea dacilor! Printre ele se află și fortificațiile din județ pe care, poate că cel puțin parțial le-ai văzut deja.
Ești din județul Brașov, dar hai să îți lansăm o provocare! Ești sigur că le-ai văzut pe toate? Dacă nu, faci o plimbare în weekend?

Foto: Andrei Soimu

Brașovul, cetatea celor șapte bastioane

Cunoscută încă din secolul XIV, cetatea Brașovului a fost un loc în care cei din zonă se ascundeau, la poalele Tâmpei, de invaziile otomane. Sistemul de fortificații a evoluat de la șanțuri, la adevărate turnuri, bastioane și porți.

Pe lângă acestea, însă, există şi un sistem de fortificații ce provine din secolul al II-lea, alcătuit de populația getică. Fortificațiile şi garnizoanele de atunci ne arată că locul era unul preponderent militar. În timp aici s-au construit mănăstirile Sf. Laurenţiu şi Sf. Caterina care au fost distruse de către tătari în anul 1241. Aşa că maicile şi călugăritele au decis să rămână şi au populat zona.

județul Brașov
Foto: ronloyola

Cetățile din județul Brașov

Cetățuia de pe Strajă sau Dealul Cetății a trecut prin multe, de-a lungul istoriei. A fost iniţial un turn, completat cu un bastion din 4 turnuri în 1524. Circa un secol mai târziu, a fost distrus într-o luptă şi înlocuit, apoi, cu ziduri de piatră. După un incendiu şi o reconstruire, cetățuia a fost şi închisoare, depozit şi complex turistic medieval.

județul Brașov
Foto: alexmescu

Cetatea dacică din Răcădău este acum un cartier de blocuri din sudul orașului. Aici au fost, însă, fortificații rămase de pe vremea dacilor. Zona numită Valea Cetăţii a suferit pierderi istorice atunci când, în 1980, fortificațiile au fost demolate.

Cetatea Braşovia din vârful Tâmpei a fost construită în Evul Mediu şi a servit ca punct de apărare. În 1395, cetatea a servit chiar ca adăpost pentru familia lui Mircea cel Bătrân în faţa otomanilor. Acum o poţi vizita şi recunoaște, deși nu mai are un bastion din poarta principală.

Cetatea de la Pietrele lui Solomon este o fortificație bogată în vestigii antice, pentru că a funcţionat ca refugiu pentru daci.

Cetatea de pe dealul Şprenghi este un fost castru de pe vremea otomanilor, transformat în carieră de piatră. Acolo vei găsi şi un drapel ridicat în cinstea ostașilor români care au pierit în Primul Război Mondial.

județul Brașov
Foto: gabrielaaleexandra

Ce bastioane ai de vizitat

Bastioanele Brașovului au fost ridicate din secolul XV şi au avut roluri fie de spaţii de depozitare, fie de fortăreţe.

  • Cele pe care le poţi vizita sunt Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Graft şi Bastionul Fierarilor.
  • Bastionul Cojocarilor, Bastionul Funarilor şi Bastionul Postăvarilor au fost renovate recent.
  • În schimb, Bastionul Aurarilor şi Bastionul Curelarilor au fost desființate în secolul XIX.
județul Brașov
Foto: imladydodo

Turnurile Cetății Brașovului

Cele patru monumente în aer liber sunt Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Cuțitarilor şi Turnul Cizmarilor. A existat şi Turnul de pe locul Cetățuii, însă a fost înlocuit de turnul Casei Sfatului de acum.

județul Brașov
Foto: rale_p

Porțile cu care ne mândrim în județul Brașov

Cele mai proaspăt construite (secolul XIX) sunt Poarta Şchei, Poarta Vămii şi Poarta Târgul Cailor. Din păcate, ultimele două au fost demolate.

În istorie au intrat şi Poarta Ecaterinei, Poarta Străzii Negre şi Poarta Principală.

Una dintre legendele locale vorbește şi despre o poartă care ar fi existat la Bastionul Funarilor. O parte a acestei povești este adevărată, deoarece a existat o poartă la poalele muntelui, însă este vorba despre Poarta dinspre Tâmpa, aflată sub un turn de pulbere.

județul Brașov
Foto: imladydodo

(Aproape) Peste tot pe unde calci în județul Brașov, găsești istorie

Tainele Brașovului sunt nenumărate, la fel ca şi contribuțiile orașului la istorie şi stilul arhitectural din județ.

Deci, ce monumente vizitezi în zilele următoare?

***

Autor: Monica Olănescu