Intervenții chirurgicale pentru tratarea stenozei cervicale și nu numai

de |

Intervenții chirurgicale efectuate în neurochirurgie

După cum bine știm, există numeroase modalități de a trata și a ameliora durerile de spate. În general, pentru majoritatea afecțiunilor, medicii specialiști recomandă inițial tratamentele non-chirurgicale precum: fizioterapia, medicamentația, schimbarea stilului de viață ș.a.m.d.

Însă, în momentele în care metodele menționate mai sus nu ajută pacientul și nu se observă îmbunătățiri, se recurge la intervenții chirurgicale. În articolul de mai jos, vă invităm să descoperiți care sunt intervențiile neurochirurgicale care se pot efectua pentru tratarea afecțiunilor precum stenoza cervicala, stenoza lombară sau osteoporoza.

Laminectomia

Laminectomia este cea mai frecventă intervenție chirurgicală efectuată pentru stenoza cervicală. Această procedură implică îndepărtarea a 2 lamine și a procesului spinos (proeminență osoasă în spatele vertebrei) care le conectează.

În mod normal, arcul vertebral ajută la protejarea spatelui măduvei spinării. Prin îndepărtarea unei părți a arcului vertebral, se realizează decomprimarea măduvei și a rădăcinilor nervoase inflamate de stenoza cervicală, rezultând ameliorarea durerilor.

Foraminotomia

În cadrul intervenției de foraminotomie, medicul specialist îndepărtează o mică parte a foramenuluii intervertebral, adică a deschiderii osoase de unde nervul iese din canalul spinal. Totodată, prin această procedură poate fi îndepărtată și o parte a altor țesuturi moi care exercitau presiune asupra nervului spinal.

Acest tip de intervenție este una mai puțin invazivă față de o laminectomie, însă în cazul unei stenoze mai extinse nu este recomandată.

Vertebroplastia

Cea mai eficientă metodă pentru tratarea osteoporozei este reprezentată de procedura de vertebroplastie percutană. Este o modalitate minim invazivă pentru a ameliora durerile asociate cu fracturile vertebrale cauzate de osteoporoză.

Intervenția de vertebroplastie implică o mică înțepătură, aproximativ de 1 – 2 mm pe pielea pacientului. Pentru stabilizarea fracturii, se injectează gradual în corpul vertebral fisurat un ciment osos special formulat. După injectare, materialul se întărește rapid, stabilizând osul vertebral.

Avantajul procedurii de vertebroplastie este durata foarte scurtă de recuperare a pacientului, acesta putând să se întoarcă acasă chiar în aceeași zi.

Tehnica ULTRA minim invazivă

Abordarea ULTRA este una dintre cele mai avansate modalități pentru tratarea oricărui tip de stenoză spinală. Avantajul acesteia este dat de incizia foarte mică prin care chirurgul poate interveni asupra coloanei pentru a decomprima măduva spinării și rădăcinile nervoase.

De asemenea, spre deosebire de intervențiile tradiționale, cu ajutorul tehnicii ULTRA neurochirurgul poate garanta o rată mai mare de succes, riscul de complicații scade considerabil, iar recuperarea pacientului va fi mult mai rapidă (doar 2 – 4 săptămâni).


Articol publicitar