Ce vom purta în viitorul apropiat: haine “smart” cu dispozitive IoT încorporate

de |

Ce vom purta în viitorul apropiat: haine “smart” cu dispozitive IoT încorporate

Moda a jucat dintotdeauna un rol important în viața oamenilor, fiind considerată fie o extensie a statutului în societate, fie o expresie a personalității purtătorului. Dar ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să mergi la sală și echipamentul pe care-l porți să-ți măsoare temperatura corpului? Sau să alergi un maraton și bluza pe care o porți să transmită în timp real informații despre performanța ta antrenorului sau medicului? Toate aceste scenarii sunt azi posibile odată cu apariția textilelor smart. Desigur, secretul stă în puterea tehnologiei IoT și a soluțiilor software care promit să revoluționeze industria. Fuziunea dintre tehnologie și fashion a devenit tot mai evidentă în ultimii ani, dechizând orizonturile creației vestimentare.

Ce sunt textilele smart

Textilele smart sau textilele electronice (e-textiles) încorporează componente electronice ce pot avea anumite funcționalități. Sunt practic sisteme inteligente conectate prin Internet of Things care pot observa, comunica detalii ambientale, pot detecta și procesa anumite stări ale purtătorului folosind conductori electrici, termici, magnetici, chimici, mecanici sau de altă natură. Termenul de material smart a fost folosit conform sciencedirect.com, în 1989, în Japonia. Prima țesătură ce a fost catalogată ca fiind smart fiind un fir de mătase cu efect de memorie. Ulterior, descoperirea materialelor cu “memorie” în anii ’60 – ‘70, a fost catalogată ca fiind nașterea propriu-zisă a materialelor smart. Totuși lansarea lor oficială pe piața nu s-a produs decât în anii ‘90. Textilele smart interactive rămân însă o arie relativ nouă cu potențial de aplicare încă neexploatat la scară largă.

Tipuri de textile smart

Materialele inteligente sunt de mai multe categorii. Cele cu rol smart pasiv, de obicei sunt folosite doar în scop estetic. Țesăturile care-și schimbă culoarea la temperaturi diferite, cele glow in the dark sau care pot emite lumină. Tricourile cu LED îți spun ceva? Da, sunt în categoria aceasta. Tot aici se încadrează și cele cu protecție UV sau cele termice care ajută la păstrarea temperaturii corpului.

Textilele active sunt cele care în urma colectării unor date din mediul extern sau de la purtător, se adaptează sau modifică forma, depozitează sau controlează căldura. Pe când materialele smart pasive se bazează pe propria lor structură, țesăturile active se bazează pe electricitate pentru a susține senzorii. Aceștia ajută materialul inteligent să detecteze atingerea și temperatura, să analizeze și interpreteze o gamă largă de stimuli din mediul exterior.

Aceste tipuri de textile au deopotrivă un grad mare de aplicabilitate in domeniul ingineriei biomedicale. Abilitatea textilelor de a interacționa cu corpul uman oferă noi valențe în ceea ce privește fiziologia purtătorului și a nevoilor acestuia.

Moda și Internet of Things

După cum putem deduce, viitorul fashion a depășit demult cabinele de probă virtuale, ce până de curând erau un element nou. Tehnologia purtabilă integrată în piese vestimentare și dispozitivele conectate prin IoT vor acapara în viitorul apropiat trendurile în fashion. Putem îndrăzni chiar să credem că vom putea purta aceleași haine vara și iarna, acestea fiind  capabile să se adapteze în funcție de temperaturi printr-o serie de setări. În 2022 ne putem aștepta să vedem materiale care prin dispozitivele integrate să se poată conecta la smartphone. Un astfel de exemplu este jacheta creată de cei de la Levi’s în colaborare cu Google care permite controlul muzicii, apelurilor telefonice sau chiar orientării în spațiu. Mai mult, conform statista.com și mai multor cercetări, piața globală de smart clothing ar putea atinge 5 miliarde de dolari până în 2024.

Furnizorii de soluții software și IT outsourcing pășesc tot mai des pe teritoriul industriei fashion și integrează tehnologia în tot mai multe elemente din viața de zi cu zi a oamenilor. AROBS este o companie de top în domeniul software development-ului, cu expertiză pe domenii de impact, implicit tehnologii Embedded și IoT. Citește mai multe despre cum tehnologia va impacta viața noastră în viitorul apropiat aici.


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.