Ce greșeli poate evita o echipă tehnică?
Un lider al unei echipe tehnice (CTO) este o necesitate în companiile cu profiluri tehnologice. Dar asta nu numai în companiile de software development. Deși rolul său este de a preveni și a remedia problemele tehnice, el/ea nu poate rezolva problemele în mod independent.
Tehnologia este privită ca fiind legată de o formă de divinitate, mesia pragmatic a secolului contemporan. Și, evident, a modificat profund cursul omenirii. În timp ce multe articole se concentrează asupra inovației și noilor tehnologii sau asupra efectului acesteia, puține se concentrează asupra contextul adoptării acesteia, în dezvoltarea tehnologică a oricărui tip de proiect, de la travel software la sisteme IoT sau enterprise software.
Liderii echipelor tehnice înțeleg că transformarea este sistemică
Tehnologia în sine sau chiar o echipă tehnică desemnată nu va salva o companie sau o afacere. Cheia este într-adevăr în schimbarea sistemică și analiza cuprinzătoare a informațiilor, înainte de a avea așteptări din partea noilor tehnologii. Întrucât pionierul principal al tehnologiei software a fost o femeie, Margaret Hamilton, software-ul nostru ar arăta probabil altfel dacă femeile nu s-ar fi emancipat. La fel, dacă compania nu este pregătită pentru schimbare, cele mai noi tehnologii care vor revoluționa firma nu vor reuși să obțină rezultatele scontate.
Acesta este motivul pentru care multe companii nu reușesc să ia măsuri de bază, în timp ce totul este prevenibil.
Drept urmare, Sven Blumberg, Thomas Delaet și Kartikeya Swami de la McKinsey au ajuns la concluzia că există cel puțin zece antipatternuri tehnologice. Și implicit remedii eficiente pentru probleme. Acestea urmăresc să ajute companiile, care se bazează în cea mai mare parte pe o echipă tehnică, să oprească potențialele catastrofe, prin îndrumări specifice.
Iată câteva dintre modelele anti-model pe care le-au găsit:
• factorii de decizie care nu sunt pe deplin conștienți de consecințele unei decizii tehnologice și nu pun întrebări din teama de a părea incompetenți atunci când pun întrebări legitime
• adoptarea unei anumite tehnologii datorită tendințelor, mai degrabă decât urmăririi nevoilor evaluate
• a nu lua procesul treptat, atunci când se adoptă tehnologii noi
• când obiectivul tehnologic nu se aliniază cu obiectivul companiei
• considerarea costurilor IT numai din punct de vedere al prețului se poate dovedi foarte costisitoare
• externalizarea principalelor părți ale afacerii care ar putea duce la vulnerabilități ridicate
• angajații tehnici foarte competenți, dar plasați într-o poziție de control, pot pierde din partea lor tehnică
Deoarece progresul tehnologic se accelerează, are un impact copleșitor. Acest lucru determină și anumite consecințe emoționale care influențează în cele din urmă procedura de luare a deciziilor. Un lider de echipă tehnică nu poate fi responsabil pentru toate schimbările și dificultățile pe care le aduce tehnologia. Frecvent, problema constă în a crede orbește sau a supraestima valoarea noilor tehnologii și, în consecință, să creeze așteptări de neîndeplinit.
Așa cum spuneam la început, echipe tehnice există în majoritatea companiilor tehnologice, precum companii care oferă soluții de monitorizare gps. Aceste echipe au nevoie de îndrumare și oferă sprijin clienților la nevoie.
În concluzie, indiferent de tipul companiei din care echipa technică face parte, un CTO trebuie sa fie prezent în viața echipei, informat și mereu atent la nevoile celor din jur.
Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.