Fie vară, fie iarnă vremea la Brașov este fantastică

de |

Fie vară, fie iarnă vremea la Brașov este fantastică

Printre sutele de minuni ale Brașovului, printre nenumăratele lucruri remarcabile care face ca acest oraș să strălucească în diadema țării noastre, cea mai spectaculoasă manifestare 100% brașoveană este vremea. Iubitorii sporturilor hibernale au îndrăgit iremediabil acest oraș și se declară cu toții fascinați de nămeții albi, de avalanșele fermecătoare, de gerul brașovean și de pârtiile spectaculoase. De cealaltă parte, adoratorii vremurilor bune, ceva mai îmblânzite și mai temperat-continentale sunt și ei îndrăgostiți de vremea din perioada caldă a anului și se declară fani ai verii petrecute la Brașov, direct sub Tâmpa.

Așezat cum nu se poate mai bine, fix la intersecția mai multor masive montane, orașul Brașov este străjuit de puternicii munți Postăvaru și Piatra Mare la sud, de Munții Perșani la vest, de Munții Baraolt la nord și de Munții Întorsurii la est. Clima temperat-continentală face ca precipitațiile să fie de bun simț și să nu depășească valoarea de 600 de mm, iar temperatura medie anuală să nu sară zglobiu în termometre mai mult de 8 garde Celsius.

Cum e iarna la Brașov?

Toate începuturile sunt grele așa că și iarna la Brașov nu este tocmai ușoară. Poziționarea orașului în centrul depresiunii Brașov face ca inversiunile termice în regim anticiclonic să favorizeze scăderea mercurului în termometre până la minime de sub 30 de grade și formarea ceței dense care durează mai multe zile. În acest anotimp Brașovul devine o mică Marea Britanie de epocă victoriană. Precipitațiile sunt puține și sub formă solidă, iar cele existente se manifestă pe circulația atmosferică nord-vest. Stratul de zăpadă nu este prea generos pe străzile orașului  și nu depășește 30-40 de centimetri. ,,Nemirul” este responsabil cu aducerea Siberiei în Brașov iar în fața lui te poți apăra doar dacă foehnul poftește năvalnic dispre Bucegi și Bârsa.

Fie vară, fie iarnă vremea la Brașov este fantastică

Fie vară, fie iarnă vremea la Brașov este fantastică

Primăvara la Brașov e ceva mai răcoroasă 

După o așa iarnă, vine o primăvară pe măsură! Primăvara la Brașov este ceva mai răcoroasă decât primăvara în alte orașe din țară. Temperaturile cu minus se lasă greu alungate din oraș și pot persista chiar și în luna aprilie. Din acest motiv natura se trezește mai greu la viața, dar și când se trezește ne face o imensă bucurie și ne dăruiește cel mai curat și proaspăt aer. Volumul și cantitatea de precipitații crește odată cu apropierea vertiginoasă a sezonului estival, fiind posibile furtuni cu descărcări electrice. Sudul orașului este cel norocos pentru că primește cantitatea cea mai mare de precipitații atât iarna, primăvara, cât și vara.

Fie vară, fie iarnă vremea la Brașov este fantastică

Vara la Brașov este ca un vis

O vară la Brașov este un vis frumos! Cu toate că în lunile iunie și iulie  crezi cu tărie că undeva acolo sus, în cer, s-a produs o defecțiune și norii s-au spart, vremea revine pe făgaș normal și își reia din august programul obișnuit de vară. Dacă vin furtuni, atunci ele sunt blânde, deloc aprige și mai curând cumpătate. Grindina poate înspăimânta uneori, dar noroc că este un fenomen rar și aleatoriu. Ceea ce se poate spune cu certitudine despre vara la Brașov este că aceasta nu are zile caniculare – media generală a temperaturilor în luna lui Cuptor variază între 26-32 de grade Celsius. Maxime destul de rezonabile!

Fie vară, fie iarnă vremea la Brașov este fantastică

Fie vară, fie iarnă vremea la Brașov este fantastică

M-am îndrăgostit de toamna la Brașov 

Feerica toamnă la Brașov este asemeni unei povești de dragoste. Te învăluie în ceața densă care durează zile întregi – în lunile octombrie și noiembrie – iar apoi te trezește la viață odată cu scăderea bruscă a temperaturii – de la 23 de grade în luna septembrie la 12 grade în luna octombrie. Tot ca o iubire, toamna la Brașov te liniștește cu o ninsoare timpurie de sfârsit de Brumar. Ploile și ninsorile sunt manifestările obișnuite ale oricărui anotimp de toamnă din țară, iar Brașovul nu este o excepție în această privință.

Fie vară, fie iarnă vremea la Brașov este fantastică

Imagini: Liviu Ardeleandorathe.explorermuratezircan, romanticuandreeavintila.robogdansaitos, ioanalazarescu.