Strada După Ziduri – strada cu parfum de epocă și contemporan

de |

Strada După Ziduri – strada cu parfum de epocă și contemporan

Pe cât de veche, pe atât de plină de însemnătate, strada După Ziduri rămâne un simbol al existenței și supraviețuirii orașului de-a lungul istoriei. Nu doar istorie, ci și prin peisaj, strada surprinde plăcut pe oricine. Locurile vin cu poveștile lor, fie ele  știute sau neștiute, însă păstrează cu dibăcie un mister care îți provoacă curiozitatea. De aceea, încercăm se explorăm cât mai mult fiecare loc emblematic din oraș.

Foto sus: Warrington – TravelBalint Csongor

Cum a apărut strada și care era scopul ei?

Totul a pornit din secolul al XIV – lea, o perioadă incertă pentru locuitorii de la baza Dealului Tâmpa. Ca măsură de apărare, locuitorii au profitat de râul Schei și au creat Canalul Graft, pentru a drena apa astfel să încât să formeze o barieră care să fie greu de trecut de către inamici.  Acesta era primul obstacol pe care atacatorii trebuiau să îl depășească. Profitând apoi de beneficiile acestuia, chiar pe marginea lui se construiește primul zid de apărare al orașului, care era străjuit de 8 turnuri. Desigur, procesul de atacare a orașului era oricum anevoios, acesta poziționându-se deja într-o zonă naturală favorabilă. Cu toate acestea se construiește cel de-al doilea zid de apărare, pentru a se întări și mai mult prima fortificație. Între cele două ziduri s-au format astfel șanțuri, care erau cunoscute sub denumirea de țarcuri. Acestea erau împărțite și date spre folosință breslelor.

strada dupa ziduri
Pe dealul din dreapta, Turnul Negru (cel subţire) şi Turnul Alb, 1689 (sursa: Wikipedia)

Strada După Ziduri în prezent

Nu e greu de înțeles denumirea acesteia. Chiar dacă mai există doar frânturi din vechile ziduri, strada rămâne un simbol al vremurilor apuse, când avea un rol strict: să deservească apărării orașului. Chiar și în prezent, celebra stradă își continuă atribuțiile, însă deservește altor scopuri. Acelea de a ne relaxa, de a ne purta imaginația și pașii cu mult timp în urmă. Actuala stradă după ziduri se dezvoltă târziu în forma pe care o vedem astăzi. Demersurile au fost anevoioase deoarece aceasta s-a realizat prin umplerea albiei râului cu pământ.

Strada dupa ziduri
Foto: Adi Munteanu

Totuși, cum se menține prezentă în viața orașului?

#1 Încărcată de Istorie 

Ca punct de legătură între cele două turnuri, Turnul Alb și Turnul Negru, strada După Ziduri  poartă amprenta unor evenimente simbol din istoria orașului. La mijlocul acesteia se regăsește Bastionul Graft sau Bastionul Poarta. Punte de legătură între Turnul Alb și oștenii din cetate, acesta a fost construit în anii 1515 – 1521 de către breasla șelarilor și a jucat un rol important în apărarea orașului. În prezent acesta găzduiește o secție a Muzeului de Istorie din Brașov.

strada dupa ziduri
Bastionul Graft (sursa: Muzeul Județean de Istorie Brașov)
strada dupa ziduri
Bastionul Graft, 2019 (sursa: Iulia Alexandra)
#2 Tunelele

Eficiente puncte de legătură între turnuri și bastioane, tunelele din zona străzii După Ziduri se ascund sub un adânc mister. Multiplele galerii, neutilizabile astăzi, au fost cândva adevărate rețele subterane de comunicare între punctele de interes ale vechii cetăți.

#3. Natură la superlativ

Un loc în care natura încă dăinuie. Rezervația naturală din zonă reprezintă o oază de reîntoarcere la valori patriarhale. Liniștea naturii se îmbie armonios cu peisajul istoric, creând o atmosferă calmă, iar timpul pare că se oprește în loc.

strada dupa ziduri

#4 Loc de promenadă

Plimbările în aer liber sunt momente de relaxare deplină. Liniștea și frumusețea străzii se pliază perfect pentru plimbări îndelungate, acompaniate de gânduri răzlețe. Iar pentru a evada din tumultul urban, strada După Ziduri reprezintă un loc boem pentru o escapadă în tihnă.

strada dupa ziduri
 Promenada După Ziduri, fotografie de la începutul sec. XX (sursa: Arhivele Naționale ale României)
strada dupa ziduri
Promenada După Ziduri, 2019 (sursa: Bianca Paunescu)
#5. Adaptată la contemporan

Un plus de prezent și culoare este adus în mod artistic. Pictura murală reprezentată pe o porțiune de zid învelește orice trecător. Culorile vii atrag prin armonie, iar ineditul lucrării îți provoacă o serie de întrebări.

strada Dupa Ziduri
Foto: Alina Tish

Ce amintiri te leagă de strada După Ziduri?

strada dupa ziduri
Foto: La_plimbare
strada dupa ziduri
Foto: Horia Dan
***
Surse informații: ro.wikipedia.org, adevărul.ro, dilemaveche.ro, plimbareprinbrasov, brasovtour.com, catacombelebrasovului
***
Autor: Teodora Lipciuc