Despre hernia de disc

de |

Despre hernia de disc

Hernia de disc este afecţiunea specifică discurilor intervertebrale. Discurile intervertebrale reprezintă zona tampon dintre coloana vertebrală şi vertebrele adiacente şi au rolul de a asigura amortizare, flexibilitate şi mobilitate. Coloana vertebrală umană conţine 23 de discuri, 6 localizate în zona cervicală, a gâtului, 12 aflate în aria mediană a coloanei, respectiv în zona toracică, şi 5 discuri în partea inferioară, denumită secţiunea lombară. Denumirea fiecărui disc este dată de corpurile vertebrale de deasupra şi de dedesubt.

Discurile herniate

Discul intervertebral este compus din două părţi distinctive, un înveliş exterior, denumit inel fibros şi un nucleu gelatinos, care formează centrul discului. Orice fisură apărută la nivel exterior, va permite scurgerea nucleului gelatinos, context în care apare hernia de disc. Masa gelatinoasă prelinsă din interiorul discului poate ajunge pe rădăcina nervoasă, contextul specific durerilor şi disfuncţionalităţilor acestei afecţiuni. Dacă discul herniat se află în zona cervicală, atunci pacientul se confruntă cu o hernie de disc cervicala, manifestată prin durere la nivelul braţelor şi gâtului. Aceste dureri pot fi de scurtă durată sau se pot prelungi pe durate lungi de timp.

Tipuri de hernii de disc

În funcţie de aria în care s-a produs degradarea discului herniat, există trei tipuri de hernii de disc, cea cervicală, toracică şi ultimul tip, hernie de disc lombara. Acest tip de hernie, cea specifică zonei lombare, reprezintă cea mai frecventă cauză a durerilor de spate şi de picioare. Afecţiunea se manifestă în special odată cu înaintarea în vârstă, însă orice traumatism şi postura incorectă a corpului pot conduce la deteriorarea discurilor chiar şi în cazul persoanelor tinere.

De asemenea, hernia de disc lombară poate fi generată de greutatea excesivă, precum şi de munca fizică solicitantă executată timp îndelungat. Simptomele herniei de disc lombară au o intensitate foarte ridicată, însă sunt de scurtă durată. În cazurile severe, pacientul se poate confrunta cu amorţeli ale picioarelor, cu slăbiciune, lipsă de echilibru şi dureri care se intensifică în timpul mersului sau schimbării poziţiei.

Tratamente

În primă fază, pacientul va primi un tratament medicamentos, cu rolul de a diminua durerea şi de a reduce inflamaţia zonei. Alternativ, se pot aplica şedinţe de fizioterapie. O altă variantă de tratament o constituie infiltraţiile, iar în cazurile foarte severe, în care discul suferă o degenerare masivă, se poate interveni chirurgical, scopul fiind eliminarea discului herniat şi înlocuirea acestuia cu o grefă. Abordarea Ultra Minim Invazivă reprezintă una dintre cele mai noi şi eficiente metode de intervenţie, pacientul recuperându-se rapid, iar rezultatele fiind de lungă durată.


Articol publicitar