Cetatea Rupea

de |

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea este printre cele mai vechi vestigii arheologice din țara noastră. Primele așezări omenești datează din anii 5.500-3.500 î.H. Prima atestare documentară datează însă din anul 1324, când sașii s-au răsculat împotriva regelui Ungariei și s-au refugiat în interiorul cetății. Documente oficiale atestă faptul că cetatea a fost un important centru comercial și meșteșugăresc ce cuprindea 12 bresle.

Ridicată pe Dealul Cohalmului, cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație și refugiu pentru satele din zonă. Deși a avut o așezare strategică, la îmbinarea drumurilor între Transilvania, Moldova și Țara Românească, cetatea este în prezent în ruină. Însă din fericire, cetatea încă se poate vizita, fiind o construcție ce domină de sus orașul Rupea.

Forma de azi a cetății se întinde pe o suprafață de 11 ha și cuprinde curți interioare, turnuri și ziduri. Incinta centrală este prevăzută cu un reduit și o capelă. Înainte de anul 1621, cetatea era populată intens, locuitorii ei dispunând de case de locuit, capelă, casa preotului, depozite, provizii, arme sau târg. Însă după asigurarea politică oferită de către armata habsburgică, cetatea a fost părăsită treptat.

Construită pe un masiv din bazalt, cetatea a rezistat încercărilor autorităților comuniste de a o distruge complet. După mulți ani în care a fost abandonată și lăsată în paragină, cetatea intrat în anii 2010-2012 într-un program de restaurare. În urma restaurării,  s-a recuperat o mare parte din valoarea cetății.

Contact: 0268 260 555
Website
Program:
Luni – Joi: 08.00 – 16.30
Vineri: 08.00 – 16.00