Cetatea medievală Rupea a renăscut din cenuşă
Cetatea Medievală Rupea se află printre cele mai vechi fortificaţii din ţara noastră. Ştiai? Hai să îţi povestim şi mai multe.
O găseşti pe Dealul Cohalmului, pe o suprafaţă de circa 12 ha, pe lângă Drumul European E60. Cetatea se vede de la distanţă, tocmai pentru că dealul pe care stă este unul proeminent în zonă.
Nu prea ai cum să nu remarci cetatea Rupea, chiar dacă ai o altă destinaţie de vacanţă şi treci pe lângă deal pe timp de noapte, pentru că este luminată. Şi are de ce să fie, pentru că majoritata localnicilor o consideră una dintre cele mai importante cetăţi din zona Ardealului.
Foto: Calin Stan
Cetatea Rupea: O viziune istorică şi arhitecturală
Cetatea Medievală Rupea a apărut cu câteva zeci de ani înainte să fie consemnată (nu se ştie câţi). 1324 este anul când a fost menţionată într-un prim document istoric. A funcţionat pentru autorităţile publice din Evul Mediu, cu influenţe din populaţia saşilor ce avea centrul la Sibiu.
Ce conţine Rupea?
- Cetatea de sus » Secolele X-XIII. Include cetatea Rumidava.
- Cetatea de mijloc » Secolul XV. Cuprinde Capela şi Turnul Cercetaşilor.
- Cetatea de jos » Secolul XVIII.
Toate cele trei au incinte dedicate, centuri de zidărie proprie şi zone care lasă de înţeles că acolo a fost armament sau o anume organizare administrativă.
Pe lângă acestea, acolo se află turnuri cu denumiri unice, tradiţii şi încărcătură istorică. Acolo observi zig-zag-uri, figurine semicirculare şi ferestre simple, cu deschizături largi.
Potrivit istoriei, pe vremea dacilor acolo se ascundea un oraş celebru, Rumidava.
Cum a renăscut din cenuşă
Cetatea Medievală Rupea a suferit atât de mult încât aproape că ajunsese o ruină în perioada comunistă. De fapt, se spune că zidurile erau aproape distruse. Timp de câteva decenii, Dealul Cohalmului a găzduit rămăşiţe ale istoriei lăsate în paragină. De ce? Pentru că cetatea era un monument istoric, dar dedesubt ascundea rocă vulcanică ce ar fi fost utilă în renovarea întregului oraş Rupea.
Începând cu 2002, au început demersurile pentru renovări, care au durat circa 3 ani. S-a început cu zidurile exterioare şi turnurile. A apărut chiar şi un drum asfaltat, însoţit de o parcare cu capacitatea de 100 de locuri.
Abia în 2013 s-au încheiat lucrările de restaurare efectuate din fonduri europene. De atunci, potenţialul cetăţii s-a ridicat la o capacitae maximă de 5.000 de turişti pe lună. Cetatea include şi un drum modern şi un centru de informare turistică.
La drum către Rupea
Ca să ajungi la cetatea medievală Rupea trebuie să mergi pe drumul Braşov – Sighişoara. Nu trebuie să te ghidezi după semne pentru că, la un moment dat, îţi răsare pe partea dreaptă a drumului.
Cetatea medievală Rupea este locul în care poţi să mergi pentru un weekend. Este suficientă o zi pentru vizită, însă este posibil să nu ţi se pară că e timp destul. Poţi merge cu prietenii, familia, apropiaţii. Odată ce o vizitezi, cetatea medievală Rupea fie te îmbie să o vizitezi cu orice ocazie, fie să îi zâmbeşti, atunci când treci pe lângă ea.
Acesta este încă unul dintre locurile pe care le poţi vedea oricând din județul Brașov, doar ca să îţi încarci bateriile.
Autor: Monica Olănescu