Poţi să vezi cum renaşte Cetatea Făgăraş cu fiecare pas

de |

Poţi să vezi cum renaşte Cetatea Făgăraş cu fiecare pas

Cetatea Făgăraş a fost castel de apărare, închisoare şi decor pentru baluri. Acum este muzeu sau, cum spun ziarele, magnet turistic pentru români şi străini.

Foto sus: @alexandru_stoica_

Construită în urmă cu 600 de ani, cetatea este fascinantă, dacă te gândeşti la arhitectura vremii. 66 de încăperi sunt întinse pe 5 niveluri care curg ca o călătorie în istorie. Cu puţină îndemânare, poţi vizita două turnuri impunătoare şi o fostă cramă, precum și camerele de tortură. În mod normal…

Cetatea Făgăraș
Foto: @gabrielviorelcraciun

Ce se întâmplă în prezent cu Cetatea Făgăraş?

Odată cu debutul lunii august începe şi proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului”. Castelul trece prin lucrări de consolidare, restaurare şi conservare. Întregul ei ansamblu arhitectural va fi pus în valoare de aceste lucrări. Lacul din zonă este amenajat şi lăţit. Va apărea şi un pod de lemn pe latura de est a cetăţii, care se va bucura de un mecanism de ridicare ce îi dă un aer pitoresc.

Şi interiorul Cetăţii Făgăraşului va căpăta o „faţă” nouă. Cu un circuit de vizitare bine stabilit, interiorul castelului va fi echipat cu alei pietonale şi locuri speciale pentru odihnă şi fotografii ale peisajului şi împrejurimile.

Cetatea
Foto: @sebastiaen

Ce înseamnă lucrările de renovare pentru tine

Pe întreaga perioadă a lucrărilor, accesul turiştilor în cetate, printre schele, este permis. Poţi vedea, pas cu pas, cum evoluează totul şi cum se transformă cetatea sub ochii tăi. Dacă vei parcurge săptămânal drumul până în inima Făgăraşului, vei observa ce înseamnă renovările unui astfel de obiectiv turistic în detaliu. Vei putea să faci o călătorie în trecutul împletit cu prezentul, ca să te poţi bucura apoi de viitorul castelului.

Edilii au lăsat accesul liber în cetate intenţionat, pentru ca turiştii să poată studia procesul de renovare la un astfel de nivel. Pe lângă turiştii care şi-au plănuit deja vacanţele, arhitecţii pot face o astfel de călătorie ca să descopere un studiu de caz istoric, unic, celebru în Europa.

Cetatea Făgăraș
Foto: ghidlocal.com

Cât costă lucrările de renovare a cetăţii

Întregul proces de renovare ar trebui să dureze 30 luni şi costă 18,96 milioane lei. Primăria locală a obţinut o finanţare nerambursabilă pentru acest proiect. Până acum a fost etapa de proiectare şi cea de organizare şi deschidere a şantierului.

Muncitorii încep lucrul pe 1 august şi promit să nu intervină în vizitarea castelului. Şantierul se află în partea de nord a Cetăţii Fărăgaş, pentru ca intrarea turistică să rămână liberă. Turiştii se pot bucura atât de camerele şi arhitectura cetăţii, cât şi de camerele impresionante şi intrigante din interior.

fagaras 11
Foto: @fl0rinas

Când ai fost la Cetatea Făgăraş?

Poţi să priveşti castelul ca pe o fortificaţie feudală, apărută din motive politice. Era nevoie de un obiectiv de apărare în zonă. Zidurile exterioare şi şanţurile care o înconjoară sunt fascinante. La fel ca schimbarea gărzii, din fiecare sâmbătă şi duminică, la ora 11:00.

Ştim că sunt şanse mari să fi ajuns deja la Cetatea Făgăraşului cel puţin o dată. Ce-ar fi să ajungi din nou, pe durata lucrărilor şi să observi tot ce se află în spatele unui „simplu” proces de renovare al unuia dintre cele mai mari castele din România şi Europa?

***

Autor: Monica Olănescu