Ce simptome indică prezența sindromului de tunel carpian?

de |

Ce simptome indică prezența sindromului de tunel carpian?

Sindromul tunelului carpian apare atunci când nervul median din canalul anatomic (tunel) al încheieturii mâinii este afectat. Ca urmare, se depistează o reducere secundară a fluxului sanguin și ischemie tisulară. Țesuturile din jur nu primesc suficientă nutriție și oxigen, iar deșeurile metabolice nu sunt eliminate. Rezultatul este o pierdere a funcției motorii la nivelul degetelor și o sensibilitate redusă sau inexistentă.

De ce apare problema sindromului de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este un tip comun de neuropatie (o boală cauzată de funcționarea defectuoasă a unui nerv). Sindromul tunelului apare adesea atunci când mâna este ținută într-o poziție statică, nenaturală, pentru o perioadă lungă de timp sau când forțele dinamice asupra mâinii depășesc capacitățile fiziologice ale individului. Acest tip de patologie este asociat cu anumite ocupații sau tipuri de muncă.

Sarcina sportivă excesivă, dezechilibrul hormonal, traumatismele, genetica și boli precum diabetul zaharat (neuropatie diabetică), edemul de tunel carpian (neuropatie secundară), guta, artrita reumatoidă etc. pot provoca, de asemenea, apariția sindromului.

În unele cazuri, o hernie de disc în zona cervicală a coloanei vertebrale poate exercita presiune pe nervul median și poate provoca simptome asemănătoare cu cele ale sindromului tunelului carpian. Însă, trebuie să fii atent la simptome și să apelezi la un specialist neurochirurg – doar acesta îți va spune cu adevărat ce problemă ai.

Care sunt simptomele

Principalul simptom al sindromului de tunel este durerea de intensitate variabilă. Aceasta poate să apară intermitent sau să fie constantă.

Pacienții cu sindromul de tunel carpian prezintă inițial amorțeală și furnicături la nivelul mâinii de-a lungul inervației nervului median (degetul mare, arătător, mijlociu și o parte din al patrulea deget). Aceste senzații sunt adesea mai pronunțate noaptea și pot duce chiar la trezirea din somn. Motivul simptomelor crescute pe timp de noapte poate fi legat de poziția îndoită a încheieturii mâinii în timpul somnului și/sau de acumularea de lichid în jurul încheieturii și al mâinii în timp ce aceasta se află în poziție orizontală. Sindromul de tunel carpian poate fi o afecțiune temporară care dispare complet de la sine sau simptomele pot persista și progresa.

Pe măsură ce sindromul progresează, pacienții pot dezvolta o senzație de arsură și/sau crampe și slăbiciune la încheietura mâinii. Scăderea forței de prindere poate duce la căderea frecventă a obiectelor de la mână. Uneori, pot fi resimțite și dureri ascuțite și în antebraț. Sindromul de tunel carpian cronic poate duce, de asemenea, la atrofierea mușchilor mâinii, în special a mușchilor de la baza degetului mare de pe suprafața palmei.

Ține minte că este întotdeauna mai bine să consulți un specialist în timp util decât să acționezi independent și la întâmplare. Recunoașterea din timp a bolii și observarea simptomelor este mult mai înțeleaptă decât a face față consecințelor și a recurge la o intervenție chirurgicală.