Cărți de tehnologie care ne-au marcat cariera

de |

Cărți de tehnologie care ne-au marcat cariera

Cărțile de tehnologie, în special cele semnificative, au un efect uriaș asupra carierelor noastre în software development. Chiar dacă există atât de multe cărți tehnologice scrise în acest domeniu, există doar câteva care ne marchează cu adevărat.

O carte grozavă nu numai că ne ajută să rezolvăm probleme dificile, dar are și puterea de a ne schimba perspectiva asupra lor. A face cariera în IT outsourcing presupune a fi întotdeauna la curent cu ultimele descoperiri tehnologice, iar una dintre modalitățile prin care poți să ai acces la multă informație este să citești.

În cele ce urmează prezentăm câteva din aceste cărți, din perspectiva colegilor AROBS.

Reactive Messaging Patterns with the Actor Model: Applications and Integration in Scala and Akka – de Vaughn Vernon

„Este o carte care mi-a dat soluțiile atunci când altele au eșuat. M-a învățat cum să fac o schimbare în modul în care ar trebui să gândim și să creăm cod.

Inițierea în microservicii și sisteme reactive nu a fost ușoară. Dar peste 4 ani echipa și cu mine am reușit. Cartea care ne-a iluminata fost: Reactive Messaging Patterns with the Actor Model: Applications and Integration in Scala and Akka -de Vaughn Vernon și cu siguranță nu este singura carte recomandată de acest autor.

În 2015, subiectul era destul de nou, astfel încât mentalitatea dezvoltatorilor nu era pregătită pentru această schimbare în paradigma de development.

Cartea oferă exemple practice și explicații despre ce este reactive, cum se integrează în cod încât, în cele din urmă, să obții avantaje mari în ceea ce privește performanța. De asemenea, explicațiile despre AKKA și modul în care funcționează ne-au ajutat să oferim un sistem foarte puternic, care este capabil să proceseze zilnic miliarde de rânduri de baze de date.”

Enough Rope to Shoot Yourself in the Foot: Rules for C and C++ Programming – de Allen Holub

„Acum aproximativ douăzeci de ani, când eram la începutul carierei mele de software developer, căutam oportunități de creștere pe o piață nouă și neliniștită.

Nu aveam foarte multă experiență pe atunci, proaspăt absolvent, implicat în niște mici proiecte personale și cu un an de experiență de lucru în Java și Visual Basic, am decis să-mi schimb locul de muncă și să trec la o companie care folosea C și C ++ pentru dezvoltarea produselor lor. Am fost întotdeauna atras de puterea și viteza C / C ++, dar nu am avut niciodată șansa până atunci să simt puterea, versatilitatea și eleganța acestui limbaj.

În primele zile la noua companie, șeful meu de atunci mi-a pus o carte pe birou: Enough Rope to Shoot Yourself in the Foot: Rules for C and C++ Programming –de Allen Holub.

Mai întâi m-a amuzat titlul și desenul de pe coperta cărții, dar pe măsură ce citeam cartea am început să înțeleg semnificația ei, având în vedere că C / C ++ este un instrument atât de puternic încât se poate întoarce împotriva ta oricând, dacă nu știi anumite trucurile de bază.

Este și astăzi una dintre cele mai interesante cărți de tehnologie, care mi-au marcat cariera și încă rezolv erori sau ofer sugestii noilor developeri pe baza sfaturilor, pe care le-am învățat din această carte.”

The C Programming Language – de Brian W. Kernighan și Dennis M Ritchie

„C probabil este printre limbajele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea tehnologiei informației până în prezent. Dezvoltat în prima fază între anii 1972-1973, are printre atuuri simplitatea (sintaxa limbajului este relativ restrânsă) și eficiența (faptul că se mapează eficient la construcții de directive ale limbajului de asamblare).

Astfel, programatorii pot construi programe robuste, care se execută eficient, având un bun control asupra memoriei, instrucțiunilor și registrilor de lucru. Acesta fiind standardizat, a permis apariția unui ecosistem de compilatoare de la diverși furnizori, astfel fiind asigurate compilatoare pentru foarte multe familii de circuite integrate programabile (microprocesoare respectiv microcontrollere).

Este un foarte bun candidat pentru mediul didactic fiind bine asimilat de elevii și studenții interesați de programarea calculatoarelor. În sprijinul acestora, însuși dezvoltatorul limbajului de programare C, Dennis Ritchie, alături de Brian Kernighan, au scris o care etalon în acest scop. Consider a fi o lectură esențială pentru cei care doresc săa bordeze programarea sistemelor integrate (embedded).”

Practical Electronics for Inventors – de Paul Scherz și Simon Monk

„O soluție all-in-one pentru inginerie electronică. Este într-adevăr greu de citit de la început până la sfârșit, dar vei păstra întotdeauna această carte lângă tine și vei reveni asupra ei pentru detalii.

O carte must-have pe rafturile tuturor (sau carte electronică, în cazul meu).”

Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship – de Martin Robert C.

„Cartea construiește treptat domeniul acoperit. Începe cu modul de numire corectă a variabilelor, metodelor, cum se pot sparge metodele cu nume de metode lungi și confuze în altele mai mici, fiecare având o responsabilitate limitată. Apoi trece la scrierea unor cursuri curate și acesta este doar începutul.

După ce am citit această carte, cred cu tărie că estetica codului este esențială pentru orice sistem software. Faptul că codul funcționează este un criteriu extrem de insuficient pentru a măsura calitatea sa. Conceptele tratate în această carte tehnică: structură curată, claritate, încapsulare și mult mai mult,simplifică activitatea curentă și viitoare, astfel încât alți dezvoltatori să își găsească drumul în jurul acestui cod mai ușor.

Noile caracteristici vor fi implementate mai ușor, întreținerea și testele vor fi mai ușoare etc. Exemplele din această carte se bazează pe Java, dar principiile sunt universale, deci pot fi aplicate oricărui limbaj object-oriented.

Oricine citește această carte își va face o favoare atât pentru sine cât și altor dezvoltatori care lucrează la codul său. De când am citit această carte, mă simt „enervat” pe alții cu aceleași sugestii care odată mă enervau pe mine, dar la sfârșit este spre binele tuturor. Astfel se ajunge la un cod mai ușor de citit și de înțeles, ceea ce face viața unui dezvoltator mult mai ușoară.”


Acestea au fost doar câteva dintre cărțile de tehnologie care ne-au marcat în călătoria noastră profesională. Poate te vor ajuta și pe tine ori de câte ori ai nevoie.

Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.