Brașovul văzut altfel – ținut de poveste

de |

Brașovul văzut altfel – ținut de poveste

Am „aterizat” în Brașov într-un weekend în care vremea nu se putea hotărî cu ce să ne servească. Era cald afară dar aerul răcoros de munte îmi făcea pielea de găină. Cu ghiozdanele în spate, am luat orașul la pas, cercetându-i fiecare colțișor. Planul de bătaie l-am făcut chiar în inima orașului, Piața Sfatului. Nu am avut nevoie de hărți sau GPS că doar vorbim aceeași limbă cu oamenii ăștia faini care ne-au ieșit în cale.

Brașovenii își cunosc frumusețile locului și te îndrumă spre ele ca niște copii spre fabrica de ciocolată. Mi-am purtat tenișii prin locuri abrupte, peisaje ce-ți taie răsuflarea, muzee pline de istorie sau localuri cochete în care abia te abții să nu te lingi pe degete.

brasov Loredana Gita2

Savurând o înghețată pe băncile din piață și având doar două zile la dispoziție să vizitez Brașovul, mi-am dat seama că trebuie să revin în locurile astea. Cum să cutreier toate meleagurile astea pline de frumos într-un timp atât de scurt? Contra cronometru bifăm toate obiectivele turistice importante din Brașov (și nu-s deloc puține!) iar spre lăsarea serii ne cazăm într-o oază de liniște din Predeal.

La munte, legătura om-natură e mai puternică ca în oricare altă parte. Te simți mai conștient de sine ca oricând și totodată înveți să te relaxezi, să lași betoanele în urmă. Brașovul m-a ancorat în prezent și am bifat multe trăiri de pe lista mea cu dorințe. Dincolo de agitația și frenezia turiștilor străini veniți să „devoreze” clădirile istorice și tradițiile brașovene, eram și noi, turiști în propria țară.

Ne-am umplut memoria telefoanelor cu poze, am fost alergați prin Castelul Groazei, am văzut orașul din telecabina si ne-am îngrămădit pe Strada Sforii. Aerul medieval acaparează întreg orașul și parcă te aștepți să vezi regalități plimbându-se cu caleașca în drum spre un bal grandios.

Cu teama de a nu cuprinde toată complexitatea Brașovului, anticipez o revenire spectaculoasă și alte articole prin care vom promova frumusețea locurilor și oamenilor din orașul de munte. Orașul a fost pus la încercări grele dar precum eroul din povești, a răzbit iar povestea lui dăinuie și în zilele noastre. Brașovul văzut altfel a lăsat urme importante în amintirile mele și dorința de a crea unele noi.

Nu am dat peste vampiri în drumețiile noastre dar pentru a ne asigura că nu vom dona sânge involuntar, am mâncat multe preparate cu usturoi. Măsura asta de precauție ar fi alungat însă și cel mai fioros urs brun, pus pe vizite neanunțate. Pofta de mâncare și de viață se intensifică în orășelul de munte iar prieteniile se încheagă natural.

brasov Loredana Gita4

Hai să ținem legătura, să ne trimitem gânduri bune și să ne promitem că ne vom revedea curând, ținut de poveste 🙂

Loredana Giță, redactor Ghid Local Brașov

Foto: Instagram tudorpetrica