Brașovul premiant – Ştii toate motivele pentru care Braşovul este cunoscut? Probabil că îți vin în minte lucruri precum turism, arhitectură și clădiri. Însă nu despre ele vorbim astăzi.
Oraşul nostru e cunoscut în ţară şi în lume din mai multe motive decât am crede. Unele dintre ele ajung în presă, altele rămân în amintirile şi poveștile turiștilor. Care aduc, apoi, alţi turişti. Hai să vedem cum a a mai ieşit Braşovul în evidenţă.
Foto sus: Belfort
Avem cel mai special lift din lume
Şi nu doar pentru că arată bine, ci a fost premiat. Liftul a fost făcut de o firmă braşoveană pentru Castelul Bran şi a fost premiat chiar în urmă cu o lună. Construcţia a luat premiul I la categoria „lifturi speciale” la competiţia internaţională Elevator World, învingând alte 9 ascensoare din lume. Juriul concursului a recunoscut că liftul în cauză a însemnat o provocare de proiectare şi construcţie. Mai mult, specialistul care a decernat premiul a declarat că ascensorul este ca un diamant.
Liftul parcurge cea mai lungă distanţă posibil de aprobat din România, 31,5 metri şi face parte din Tunelul Timpului, un proiect unicat al Castelului Bran. Ascensorul a fost construit în stâncă de diverse durităţi.
Am avut primul tramvai cu aburi care a mers în afara unui oraş
Sursă foto: UCT Media
Deşi nu mai ai ocazia să te plimbi cu el, primul tramvai cu aburi cu traseu extins din România încă mai trăieşte în amintirile celor care l-au prins. În martie 1892, „calul cu aburi” (după cum îl cunoşteau localnicii) pleca din Gara Bartolomeu, urca pe Strada Lungă, ajungea în Piaţa Sfatului, apoi cobora pe Strada Mureşenilor şi avea capătul la Săcele.
Viteza tramvaiului era de 10km/h în Braşov şi 20km/h în afara oraşului. Parcurgea o distanţă de aproape 17 km. Deşi a fost o premieră pentru ţară, localnicii priveau tramvaiul ca pe un mijloc de transport destinat celor care nu îşi permiteau o tresură, iar apoi o maşină.
Trecem pe lângă elevi premiaţi de NASA
Sursă foto: Fortune
În urmă cu trei ani, elevii din clasa a VII-a a liceului „Andrei Şaguna” au primit şapte premii la un concurs internaţional organizat de NASA şi, astfel, au învins 2.722 de echipe din întreaga lume. Apoi, au mers la Conferinţa Internaţională de la Toronto, Canada. Şapte din nouă proiecte ale lor au fost premiate şi felicitate.
Elevii au ieşit în evidenţă cu o instalaţie spaţială, o staţie ce propune selectarea locuitorilor unor planete artificiale, dar şi un proiect inspirat din Coloana Infinitului. Este posibil să treci pe lângă unii dintre aceşti elevi pe stradă, fără să ştii că „i-au învăţat” pe cei de la NASA cum se pronunţă numele oraşului Braşov.
Avem primul sat turistic al României
Sursă foto: Muzeul Etnografic Șirnea
În judeţul Braşov se află satul Şirnea din comuna Fundata. Are un aspect rustic, peisaje impresionante şi localnici primitori. Şirnea este şi primul sat turistic al ţării, care a primit acest titlu în 1968. Chiar dacă nu are ieşire la drumul naţional, satul îşi păstrează încă farmecul unic.
După ce a fost declarat primul sat turistic din ţară, Şirnea a devenit şi locul în care au păşit primii turişti străini care au căutat să afle mai multe despre viaţa la ţară.
Întreg judeţul Braşov are atâtea comori care îi poartă faima în străinătate. Iar cu cât aflăm despre mai multe dintre ele, cu atât parcă ne e şi mai drag. Pentru tine cum iese Braşovul în evidenţă?