Brasovul la pas: de la Turnul Alb la Bastionul Tesatorilor
Ai chef de o plimbare astăzi?
Hai, nu sta în casă, uite-te pe geam să vezi ce frumos e afară. De data asta, lăsăm mașina acasă și luăm Brașovul la pas. Crede-mă, tot ceea ce vom vedea în plimbarea noastră nu va dura mai mult de două ore (cu tot cu pauze de selfie) și ne vom răcori cu o limonadă la final 🙂
Indiferent cât de puternic e soarele sau cât de cald e afară, există locuri în Brașov unde poți să te refugiezi la umbră și să simți adierea unei brize răcoroase în miez de zi. Există multe astfel de locuri, chiar și în Centrul Vechi.
Indiferent unde am fi în Brașov, putem lua autobuzul până în Livada Poștei. Toți brașovenii știu unde este și cum se ajunge acolo, așa că nu avem cum să ne pierdem pe drum.
Din Livadă, pornim la pas înspre Biblioteca Județeană George Barițiu, o clădire impresionantă care datează din 1928, fiind situată într-un cadru natural de o mare frumusețe.
Este uimitor cât de multe locuri putem vizita, la Brașov, într-o singură plimbare.
După ce ne-am oprit puțin în fața bibliotecii, privirea noastră se îndreaptă spre Aleea „După Ziduri”. Este locul perfect pentru o plimbare umbrită, pe timp de vară.
Situată între latura fortificată a Brașovului și dealul Belvedere care urcă spre Poiana Brașov, aleea „După Ziduri” adăpostește o mulțime de povești. Întreaga zonă formată din dealuri, ziduri, un pârâu numit Solomon, turnuri și bastioane, avea rolul de a proteja interiorul Brașovului, în vremurile tulburi care au urmat după Evul Mediu.
După Ziduri…
Aici, pe Aleea „După Ziduri”, de-a lungul pârâului Solomon, atât iubitorii de natură cât și iubitorii de istorie vor fi impresionați. În drumul nostru, observăm cum se înalță Bastionul Graft, o construcție de apărare care datează din anul 1521. Acesta avea rolul să facă legătura între oștenii din cetatea Brașovului și Turnul Alb, poziționat la distanță mică, pe versantul dealului.
Dacă vrei să facem un selfie reușit, putem urca treptele care duc spre Turnul Alb, o construcție masivă, finalizată în anul 1494. Aici sălășluiau odinioară paznicii, cositorarii și armărarii, iar astăzi interiorul reprezintă un mic muzeu.
Totuși, plimbarea noastră continuă pe alee, până în dreptul Turnului Negru, unde ne oprim un pic să ne tragem sufletul.
Turnul Negru se numește așa datorită unui incendiu puternic în 1689, care i-a înnegrit zidurile. Acesta a fost construit în aceeași perioadă cu Turnul Alb și avea rolul de apărare, fiind amplasat în afara zidurilor cetății și având vedere înspre Șcheii Brașovului.
Aici, dacă vrei să fim mai aproape de natură, putem trece pârâul și să urcăm pe alee, printre copaci, până la turn. Zona este minunată, iar peisajul privit de la înălțimea turnului cuprinde aproape întregul Centru Vechi, în toată splendoarea lui.
Dacă ne simțim în formă, putem continua plimbarea de la Turnul Negru până în vârful dealului Belvedere, care ajunge la drumul spre Poiană. Aici ajungem chiar deasupra Turnului, pe o terasă naturală de unde putem observa o panoramă spectaculoasă asupra Brașovului.
La pas, spre Bastionul Țesătorilor
Aleea „După Ziduri” se oprește aici, după ce am trecut de Turnul Negru, chiar în fața maternității.
De aici, ne îndreptăm spre Bastionul Țesătorilor. Însă, ce plimbare prin Brașov poate fi fără să întâlnim monumente istorice?
Imediat ce trecem strada Mureșenilor, în stânga noastră se află Poarta Ecaterinei, care este situată la capătul străzii Caterinei (denumire pe care a obținut-o de la mănăstirea de călugărițe ce fusese acolo, în trecut).
Odată ce am trecut de poartă, vedem zidurile Liceului Sportiv. Însă, tot pe partea stângă, observăm că trecem pe lângă celebra Poartă Șchei, care face trecerea între Centrul Vechi și Cartierul Șchei.
Mai departe…
Terenul Liceului Sportiv, împreună cu tribuna, se pot observa chiar de pe strada care duce în aleea de sub Tîmpa. Aici, tradiția sportivă a început în 1853, când exista o bază de gimnastică, scrimă și balet denumită „Casa de gimnastică”. Nu mulți brașoveni știu, însă, la acea vreme, în locul terenului liceului de astăzi se afla un lac.
Lacul a fost astupat pe cale artificială la finalul anilor 1890 și de atunci unitatea și-a început activitatea școlară.
Imediat după liceu se află baza sportivă Ion Țiriac, unde își desfășoară activitatea o școală de tenis pentru copii.
Ajunși la capătul drumul nostru, ne așezăm pe o bancă, la umbră, bucuroși că am văzut atât de multe lucruri interesante într-o plimbare atât de scurtă.
În fața noastră se află Bastionul Țesătorilor, un monument al apărării din colțul sud-vestic al cetății Brașov. Construcția inițială a început în 1421.
De peste 60 de ani, clădirea a devenit muzeu. Însă, în opinia mea, întreg traseul pe care l-am parcurs astăzi este un muzeu.
Din nou la pas prin Brașov
Natura, împreună cu istoria, s-au luat de mână și au creat un peisaj încântător pentru ochi și minte deopotrivă.
După ce am admirat Bastionul de culoare albă care se afla în fața noastră, ne-am ridicat de pe bancă. E timpul să pornim din nou la pas prin Brașov.
Vom parcurge aleea de sub Tîmpa, până în Centrul Vechi. Aici, plimbarea noastră se încheie cu o limonadă rece, pe o terasă primitoare de pe Republicii, exact așa cum am promis la început 🙂
Articol scris de Cătălin Ionașcu
Imagini: romanticu.org, commons.wikipedia.org, pietreleluisolomon, wikipedia.org, worldrider, costi.zice, docrox6, innalexa, Iulian dA gallery, roland.yeghiazaryan.