Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra? – Partea I

de |

Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra? – Partea I

Dacă ești din Brașov, este imposibil să nu fi auzit până acum de Biserica Neagră. Vestea ei s-a dus departe, în toată Europa, fiind renumită pentru frumusețe dar și pentru legendele care fac parte din istoria sa.
Dacă ai avut până acum drum prin centrul Brașovului, cu siguranță ai observat acest falnic monument de la distanță. Dimensiunile generoase, culoarea specifică și arhitectura gotică fac din Biserica Neagră o destinație greu de omis pentru orice turist. În plus, este poziționată chiar în inima Brașovului, aproape de Piața Sfatului, fiind accesibilă pentru vizite zilnice, de marți până duminică. Pentru mai multe detalii despre programul de vizitare, poți intra aici.

Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra?

Dacă ești curios să afli impresionanta istorie a Bisericii Negre, care datează din 1377, te lăsăm pe tine să o descoperi, cu prima ocazia când vii la Brașov. Noi, însă, ne-am gândit să vorbim puțin despre istoria nescrisă a acestui edificiu.
Am căutat, am întrebat și am aflat câteva lucruri foarte interesante, mai puțin cunoscute despre Biserica Neagră, pe care vrem să le împărtășim cu tine.

6 curiozitati despre Biserica Neagra

1. Numele original

Inițial, construcția fusese numită Biserica Sfânta Maria. Însă, datorită incendiului din 1689, care a cuprins tot orașul, a căpătat numele de Biserica Neagră. Este vorba de cel mai mare incendiu care a avut loc vreodată în Brașov, care a distrus aproape toată cetatea. Este același incendiu care a dat numele „Turnul Negru” faimosului turn de După Ziduri. Se spune că incendiul a fost pus la cale de o mână criminală, însă nu există dovezi concrete în acest sens.

Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra? - Partea I

2. Omul de cultură Johannes Honterus…

…este înmormântat în Biserica Neagră. În spatele bisericii, lângă fațada sudică, se află statuia lui Honterus care arată cu mâna dreaptă chiar înspre clădirea liceului care îi poartă numele. Încă din 1541, aici fusese gimnaziul săsesc din curtea Bisericii Negre, una din cele mai vechi instituții de învățământ din România. În prezent, activează ca liceu evanghelic cu predare în limba germană.

Stiai aceste lucruri despre Biserica Neagra? - Partea I

3. Stilul arhitectural

Predominant, stilul Bisericii Negre este gotic. În urma incendiului din 1689 care a distrus-o parțial, aceasta a fost reconstruită și extinsă printr-o lucrare amplă care a durat aproape 100 de ani. De aceea, exteriorul gotic variază cu influențe baroce.

 

Va urma.

Articol scris de Cătălin Ionașcu
Imagini: wikimedia.org/ wikipedia/commons, stefan.paun92.