Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Grădina Zoologică Oradea

Grădina Zoologică

Imaginați-vă că în urmă cu peste 200 de ani, Grădina Zoologică din Oradea a fost un mic parc amenajat în stil englezesc aflat în proprietatea contelui Rhedey Lajos, cândva locotenet în armata habsburgică. Soarta însă nu a fost blândă cu el, căci în anul 1804 soția lui s-a stins din viață. Fostul locotenent a ordonat ca trupul iubitei sale să fie adăpostit în interiorul capelei pe care a construit-o zidind în peretele ei nordic monumentul funerar al căpitanului cetății orădene, Rhedey Ferenc, datat în jurul anului 1621. Acest eveniment nefericit l-a determinat pe proprietar să doneze terenul și capela orașului. Precum a cerut prin testament, sarcofagul cu trupul contelui a fost adus pentru odihnă veșnică în capela orădeană care acum îi poartă numele.

Povestea pământului care astăzi adăpostește 650 de exemplare de animale din peste 140 de specii începe, așadar, cu acest mausoleu. Grădina Zoologică însă datează din anul 1960 când au pus piciorul în spațiile amenajate primele animale în număr de cca. 700 din 32 de specii. Grădina se întindea pe o suprafață de 3,2 ha. Pe parcursul timpului, crescătorii pasionați din regiune au donat specii exotice de păsări, în special varietăți adaptate la clima temperată. Astfel, Grădina Zoologică a început să crească. Cu toate acestea, obstacolele nu s-au ferit să apară. De exemplu, în anul în care a fost înființată grădina, capela a ajuns înconjurată de animale. Problema a apărut atunci când, în perioada comunistă, s-a cerut demolarea acestui monument. Din fericire, mausoleul a fost salvat, fiind transformat în adăpost pentru cerbi și căprioare. Până la urmă, după încheierea regimului comunist, capela și-a recăpătat demnitatea binemeritată.

Dar ce credeți că s-a întâmplat în anul 2007? Grădina Zoologică și-a pierdut autorizația de mediu datorită spațiilor restrânse și improprii pentru animale, autoritățile hotărând închiderea ei. Povestea însă nu se încheie aici: Consiliul Local al Municipiului Oradea a alocat încă 3,5 ha teren pentru extinderea grădinii în anul 2013. După trei ani de lucrări pentru amenajare, extindere și modernizare, Grădina Zoologică din Oradea nu doar că a atins standardele necesare autorizării, ci se poate lăuda cu un habitat dintre cele mai propice, aflându-se sub un pod vegetal format din peste 40 de specii de pomi, arborii seculari reprezentând 20% din flora de aici.

Valoarea totală a lucrărilor întreprinse pentru renovarea Grădinii Zoologice a fost de 19.445.238 lei cu TVA, 75% din valoare fiind contribuția Ministerului Mediului și Pădurilor, iar 25% contribuția Municipiului Oradea și constă în:

« – extinderea grădinii de la 3,5 ha la 7,5 ha

– realizarea a 42 de amplasamente (ţarcuri) pentru animale şi păsări

– amenajarea de spaţii pentru activităţi educative, recreative şi de agrement

– amenajarea unui spaţiu pentru carantină animale

– construirea clădirii administrative, a magaziilor şi depozitelor

– construirea unui cabinet veterinar

– amenajarea unor spaţii pentru expoziţii

– amenajarea a două construcţii rustice din lemn utilate cu monitoare tip touchscreen pe care sunt disponibile informaţii despre speciile expuse

– construirea unui spaţiu pentru bucătărie şi cameră frigorifică

– amenajarea toaletelor publice

Au fost reabilitate următoarele utilităţi:

– reţeaua de alimentare cu energie electrică

– reţeaua de alimentare cu apă

– reţeaua de canalizare şi bazin predecantare

– reţeaua de înclăzire, cu soluţie tehnică de rezervă pentru speciile ce necesită menţinerea unei temperaturi controlate a mediului de viaţă (specii tropicale, reptile, păsări, specii de maimuţe)

– platforma de gunoi

– racordare punct termic la reţeaua de termoficare a municipiului »

(sursă AICI)

Vizitând site-ul oficial al Grădinii Zoologice din Oradea (http://www.zooradea.ro/), aflăm și faptul că “dispune de un sistem de supraveghere video, un sistem de sonorizare şi un sistem de control acces. Este autorizată sanitar-veterniar şi are autorizaţie de mediu.Colecția de animale a Grădinii Zoologice este în permanentă dezvoltare datorită relațiilor de colaborare cu grădinile zoologice din România, precum și din străinătate. Punem accent deosebit pe îngrijirea animalelor, efortul depus în acest sens fiind recunoscut prin reluarea statutului de membru în Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România. De asemenea, ne-am propus și aderarea la Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA), ceea ce impune condiții și mai stricte, dar aduce după sine o întreagă serie de beneficii. “

Am ajuns așadar la finalul poveștii noastre. Grădina Zoologică din Oradea a crescut mare și va continua cu siguranță să se dezvolte. Avem în orașul nostru un mic paradis natural așa că nu ezitați să-l treceți pe lista de obiective care trebuie vizitate. Nu veți regreta !

Contact – Grădina Zoologică Oradea
Adresă: Str. Matei Basarab, nr. 1
Telefon: +40-726-126.887
Email: [email protected]
Website: AICI
Facebook: AICI

Sursă foto AICI.

Articol scris de Andreea Lupu

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie