Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

4 aprilie 2018 18:00 - 21:00

Detalii

Data:
4 aprilie 2018
Timp:
18:00 - 21:00
Eveniment Category:

Lansarea cărții „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor” și vernisajul expoziției de fotografie realizată cu drona vor avea loc miercuri, 4 aprilie, la ora 18.00, la librăria Cărturești Brașov din Piața Sfatului, nr 20. Autor: Cătălin D. Constantin.

„Orașe în rezumat” e o carte-obiect, tipărită în condiții grafice de excepție, care spune, pe parcursul a peste 500 de pagini, povestea piețelor urbane din Europa. Cartea îmbină textul și informația atent documentată cu numeroase imagini, parte dintre ele aeriene, realizate cu ajutorul unei drone. „O piață de oraș e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și deodată toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale. Piața orașului e, din acest punct de vedere, un spațiu privilegiat” scrie Cătălin D. Constantin.

În contextul anului 2018, anul patrimoniului în Europa, proiectul Piețe din Europa și istoriile lor presupune itinerarea în țară, în parteneriat cu librăriile Cărturești, și în străinătate (Spania, Turcia, Grecia) a unei expoziții fotografice de excepție, având ca temă piețele orașelor istorice europene, cuprinzând fotografii aeriene ale acestora. Scopul expoziției e să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș în chiar centrul lui, relevând un model istoric european al pieței. Expoziția are o dublă latură, arhitecturală și antropologică.

„Cătălin D. Constantin saltă peste veacuri trecute pentru a înțelege în această carte ce înseamnă Piața pentru Europa. Cartea lui îmi aduce aminte vorbe auzite când aveam 20 de ani și mă aflam cu cel mai bun prieten al meu, Antoine de Beaufort, pe coasta Mediteranei, aproape de Toulon. Beaufort îl cunoștea din familie pe marele scriitor Charles Maurois, deja vârstnic, care ne-a depănat amintiri, povestindu-ne că, prima dată când a putut să se urce pe un vapor pentru a ajunge în Grecia, a strigat în sufletul lui, atunci când a zărit Acropole, după o curbă a coastei: „C’est n’est pas beau, c’est Le Beau!”

Neagu DJUVARA

„Cartea ne așază într-o perspectivă în care locul și locuirea se completează în mod firesc. Piața e, în lectura autorului, un spațiu non-newtonian, prezentat în termeni de energii, nu doar de structuri și funcții. Din acest punct de vedere, cartea e total nouă prin metodă. Cătălin D. Constantin împletește în mod calculat limbajul aparent doar literar, dar științific în conținut, cu imaginile. Nu e o simplă juxtapunere, ci o modalitate atent gândită de a compune un discurs special, singurul capabil să ofere o lectură a spațiului în termeni de non-materie, de energii. Noutatea nu e numai de abordare, ci aș îndrăzni să o numesc de-a dreptul epistemologică.”

Vintilă MIHĂILESCU

„Evenimentul este, aparent, doar o expoziţie de fotografii. În realitate, proiectul este o premieră absolută. Dacă piețe individuale au făcut, de-a lungul timpului, subiectul unor expoziții, este prima dată cînd piețe din mai multe orașe europene sînt puse, în acest fel, alături, subiectul fiind piața ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriană, à vol d’oiseau, există încă din secolul al XIX-lea, prin cîteva vedute din aerostat, dar este pentru prima dată cînd drona devine un mijloc al argumentaţiei antropologice. Drona permite o perspectivă mai apropiată și mai clară în detalii decît orice altă tehnică de fotografiere aeriană. Proiectul îi aparţine lui Cătălin D. Constantin, deja cunoscut pentru atenţia pe care o acordă detaliului vizual din fotografiile volumului Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor, şi este o urmare firească a tezei sale de doctorat în arhitectură, o lectură culturală şi antropologică a pieţelor publice din Europa. Cercetarea a fost, apoi, extinsă şi a cuprins călătorii dedicate pentru fiecare sit, de multe ori repetate pînă la obţinerea punctului perfect de observaţie în lumină adecvată.”

Radu COMȘA

Autor: Cătălin D. CONSTANTIN
Curator: Dan LĂCĂTUȘ
Comunicare: Adriana MOCA
Consultanță științifică: prof. univ. dr. arh. Sorin VASILESCU
Mulțumiri speciale: Carmen DOBROTĂ

Despre autor:

Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Facultatea de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Printre acestea, volumul „Ferestre din București și poveștile lor”. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX. În 2014, Cătălin D. Constantin a susținut un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu librăria Cărturești.

Locație

Cărturești Brașov
Cărturești Brașov Piata Sfatului, nr 20
Brasov, RO
+ Harta Google