- Acest eveniment a trecut.
Echilibru ÎN Dezechilibru
17 februarie 2018 10:00 - 20:00
Dupa Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi și București Calatoria Contact începe anul acesta cu un atelier la Brașov. Initiativa vine din dorinta de a pune la dispozitie dansatorilor si nondansatorilor din Brașov elanul si roadele acestui proiect care a avut loc prin sustinerea Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.
Proiectul a fost inițiat de Asociația Petec din București :
„Intenționăm să aducem participanților o nouă experiență corporală și o perspectivă diferită asupra mișcării prin exerciții specifice Contact Improvisation pe care Virginia le-a dezvoltat și perfecționat predând CI în cursuri săptămânale în București (2015-2017), ateliere intensive în țara (Iași și Brașov) și formare artiști (proiecte PETEC – Pe bune ). În întreaga lume această formă este practicată atât de dansatori cat și de actori cu scopul de a-și îmbunătăți abilitățile fizice, orientarea în spațiu, a dezvolta simțul compozițional, spontaneitatea și coerenta mișcărilor.”
În Brașov, proiectul este adus de I Dance You :
Ne dorim să oferim brașovenilor șansa de a interacționa cu cele mai actuale tendințe din dansul contemporan. Invităm profesori și susținem ateliere dedicate tuturor pasionaților de dans, indiferent de experiență deoarece susținem dansul în toate formelele sale de manifestare de la cea coregrafic-artistică și până la cea terapeutică. Atelierul Echilbru în Dezechilibru este o oportunitate de a cunoaște lumea Contact improvisation pentru cei care nu reușesc sa ajungă la cursurile Festivalului Internațional de Contact Improvisation din București organizat de PETEC.
Conținutul atelierului:
– elemente de baza din Contact Improvisation – schimbarea continua a centrului de greutate, rulare și alte modalități de mișcare a punctului de contact, lucrul cu forța de gravitație;
– elemente de biomecanică/geometrie corporală care duc în mod natural către ridicări le partenerului fără efort exagerat; elemente conexe cu alte forme somatice – BMC, Ideokinesis, Feldenkrais – evoluția corpului către poziția verticala, imagini care influențează și organizează mișcarea, studiul mersului;
– elemente de compoziție a mișcării în spațiu și timp real inspirate de practici ca Viewpoints și Poetic Movement.
Adresa: Dancing Buddhas, Str. Ioan Huniade 21 A, Brașov
Program/zi:
10:00-13:00 – Clasa – CI /elemente tehnice
13:00-14:00 – Pauza/ discutii/ plimbare/ masa
14:00-17:00 – Clasa – compozitie/ impro score-uri
Sambata: 18:00-19:00 – Focused Jam session
Duminica: 18:00 – Dance Jam performativ – deschis publicului
Contibuție atelier: 120 lei
Pentru atelier va rugam sa va inscrieti la adresa [email protected].
Facilitator:
Negru Virginia studiază dansul și inteligența corporală cu intensitatea și pasiunea unui cercetător științific. A descoperit plăcerea de a-și organiza mișcările în feluri sofisticate înainte de a putea vorbi, înainte de a înțelege că ceea ce făcea se numea dans. În afară de studiile formale pe care le-a urmat, consideră că cel mai mult a învățat și a înțeles despre mișcare și dans din pornirile ei de autoeducare, urmărind și cautând sa lucreze cu profesorii care o inspirau în mod special: Catrina Choate (dans contemporan și Feldekrais), Amalia Stinopoulou (Limon Technique) Lelia Marcu (Balet), Steve Batts și Ursula Laeubli, Benno Voorham si Sybrig Dokter, Scott Wells, Ekaterina Ericson, Alexandra Soshnicova si Serghei Golovnya, Cyrus Khambatta, Nora Hajos, Nancy Stark Smith, Ralf Jaroschinski, Sveta Bird, Sasha Dodo, Bernd Kanppe, Adrian Russi si Manuela Blanchard, Susanne Martin (Instant Composition, View Points și Contact Improvisation). A descoperit și practicat prima data Contact Improvisation în 2006 în cadrul Festivalului de Teatru din București. Apoi a continuat studiul acestei forme de dans în Europa și SUA. Iar în prezent împreuna cu asociația PETEC organizează Festivalul Internațional de Contact Improvisation – Contact Bucharest Festival și participă la producția de spectacole care folosesc CI ca formă de antrenament de mișcare și tehnică de improvizație.
Link-uri CI cu și de Virginia:
Video: https://www.facebook.com/ContactBucharestFestival/videos/1906803239639081/
Articol: http://agenda.liternet.ro/articol/21648/Virginia-Negru/Contact-Improvisation-negocierea-realitatii-in-relatie.html
Initiativa petec:
Credem că pe lângă alte forme de dans și pratici somatice contemporane, Contact Improvisation aduce un nou suflu și o sursă de inspirație atât ca formă de educație corporala cât și ca instrument de improvizație pentru scenă. Am observat că e nevoie de timp pentru a descoperi și a practica cu ușurința tehnica de echilibru dinamic propusă de Contact Improvisation, gradul de proximitate și conexiune cu partenerii și nivelul intens de conștiința minte-corp pe care le propune această formă de dans. De aceea consideram că este necesar ca atelierele propuse să dureze cel puțin 9-12 ore împărțite în două sau trei zile pentru fiecare atelier.
www.petec.ro
www.contactimprovisation.ro
Va asteptam cu drag 🙂