De ce și când trebuie să mergi la ortodonție?

de |

Când și cât de des trebuie să mergi la medicul ortodont?

Trebuie să recunoaștem că un zâmbet frumos și sănătos se poate obține și menține cel mai ușor cu ajutorul specialiștilor stomatologi. Igiena orală corespunzătoare, împreună cu respectarea vizitelor periodice la dentist sunt doi factori vitali pentru a avea un zâmbet de revistă.

Pe lângă clasicele proceduri de profilaxie care trebuie efectuate o dată la 6 luni, este important să nu uiți să mai treci și pe la cabinetul de ortodontie pentru a te asigura că starea dinților tăi este una impecabilă. În cele ce urmează, află de ce este atât de important să apelezi la servicii de ortodonție și când ar trebui să mergi la un astfel de control.

Cum te poate ajuta medicul ortodont?

Ortodonția se ocupă cu identificarea și tratarea anomaliilor dento-maxilare. Deși dantura noastră poate arăta perfect din punct de vedere estetic, pot exista anumite neconcordanțe. Atunci când dinții nu sunt bine aliniați, mușcătura noastră nu va fi una corectă, iar acest lucru poate avea efecte negative asupra organismului.

Afecțiunile care pot fi tratate de către cabinetele de ortodonție sunt:

  • dinte frontal în spatele dintelui inferior;
  • arcada inferioară nu este circumscrisă de cea superioară;
  • dinți frontali orientați în față;
  • înghesuirea sau spațierea dentară;
  • incisivii sunt subdezvoltați;
  • atunci când dinții inferiori sunt acoperiți de cei superiori;
  • extracții dentare, intervenții chirurgicale etc.

Așadar, medicul ortodont te va ajuta ca dantura ta să fie una perfect aliniată. Tratamentele de ortodonție se rezumă la purtarea unui aparat dentar sau a unei gutiere. Totodată, în cazul persoanelor adulte, e posibil ca înaintea efectuării tratamentului ortodontic, să aibă nevoie de un implant dentar, în cazul lipsei unui dinte.

Când trebuie să vizitezi medicul ortodont?

Prima vizită la medicul ortodont ar trebui efectuată în jurul vârstei de 6 ani, pentru ca acesta să poată remedia eventualele probleme de dezvoltare a danturii permanente. Între vârsta de 6 și 12 ani, frecvența consultațiilor ortodontice ar trebui să fie o dată la 6 luni, ca medicul să poată asigura dezvoltarea armonioasă a dinților celui mic. După această vârstă, următorul consult important va avea loc în momentul dezvoltării măselelor de minte.

În cazul persoanelor adulte, este important să se păstreze o regularitate în a vizita medicul ortodont, cel puțin o dată pe an sau la 2 ani. Totodată, în cazurile în care nu s-a intervenit la timp cu un implant dentar și apar modificări vizibile la nivelul danturii, este necesar mersul de urgență la specialistul în ortodonție.

Așadar, pentru a evita anomaliile dento-maxilare, asigură-te că vizitezi frecvent cabinetul de ortodonție și că nu vei amâna un implant dentar, atunci când vei avea nevoie.


Articol publicitar