Ce sunt vibratoarele de beton și care este rolul acestora?

de |

Ce sunt vibratoarele de beton și care este rolul acestora?

Vibratoarele de beton sunt dispozitive care generează vibrații de înaltă frecvență și sunt folosite pentru compactarea betonului turnat. Vibrația ajută la eliminarea bulelor de aer, ceea ce face ca materialul răspândit să fie mai coeziv, ceea ce, la rândul său, crește rezistența după uscare. Adesea, compactarea adecvată a betonului determină dacă o anumită etapă de construcție va îndeplini cerințele stricte de rezistență.

În pasul menționat, în funcție de efectul dorit, se pot folosi bare vibrante sau un vibrator beton intern. Barele vibrante sunt dispozitive pentru compactarea și netezirea stratului superior în același timp.

Vibratoarele interne, despre care vei afla mai multe informații în acest articol, sunt utilaje profesionale pentru compactarea betonului și le vei găsi pe piață în magazine cu scule electrice, magazine care ofera o gamă diversificată de scule si utilaje pentru construcții, precum mașini de gaurit, scule de legat fier beton, ciocane rotopercutoare, bormasina Makita, și multe altele.

Alegerea dispozitivului potrivit ar trebui să depindă de:

  • surse de energie disponibile pe șantier (dispozitivele pot fi electrice, pneumatice sau cu combustie);
  • tipuri de lucrări (lucru pe pereți de beton, tavane sau chiar bănci);
  • scara de lucru (selectează lungimea corespunzătoare a cablului vibratorului, dimensiunea și tipul motorului vibratorului);
  • acuratețea compactării (ar trebui să fii atent la intervalul de vibrații al dispozitivului și să-l adaptezi nevoilor tale);
  • condițiile în care vor fi utilizate dispozitivele.

Vibratorul beton – unde este folosit?

Este utilizat în principal în fabricile de prefabricate din beton, pe șantierele de construcții unde sunt atașate de blaturi de cofraj sau în timpul transportului de materiale în vrac. Acestea pot să difere prin gama de vibrații, metoda de instalare sau tipul de motor care le antrenează. Se face distincție între vibratoarele electrice și pneumatice externe. Acestea sunt dispozitive care nu vin în contact direct cu betonul turnat, ci sunt conectate (atașate) doar de plăci, structuri compacte (de exemplu, pereți) sau locuri de depozitare a cimentului, unde vibrațiile generate ajută la deplasarea acestuia mai jos.

Vibratoarele interne sunt dispozitive foarte universale care sunt cele mai populare de pe piață. Elementul vibrant este în contact direct cu materialul de compactat.

  • Vibratoare pneumatice – acestea sunt vibratoare setate să vibreze de un motor mecanic adecvat antrenat de aer comprimat. Prin urmare, pentru funcționarea corectă a vibratorului este nevoie de un compresor de aer eficient.
  • Vibratoare mecanice (modulare) – acestea sunt seturi de module (piese) separate, conectate între ele pentru a crea un set complet pentru a genera vibrații. Setul standard include: motor de antrenare, buzdugan și arbore flexibil. Aceste piese pot fi combinate după dorință, alegând lungimea rolei sau grosimea crosei. Trebuie doar să îți amintești să folosești piese care se potrivesc între ele.
  • Vibratoarele interne de înaltă frecvență cu convertor încorporat sunt gata de funcționare imediat după conectarea dispozitivului la o priză. De asemenea, trebuie menționate vibratoarele fără convertor încorporat , pentru funcționarea cărora este necesar un convertor de înaltă frecvență, care trebuie achiziționat separat.

Articol publicitar