Din ce în ce mai multe persoane își stabilesc anumite obiective specifice pentru a beneficia de o casă mai ecologică și, implicit, mai eficientă din punct de vedere energetic. La nivel de societate, este încurajată abordarea unui stil de viață mai prietenos cu mediul înconjurător, iar acest stil de viață poate fi implementat chiar acasă, prin intermediul unor schimbări mici sau, dimpotrivă, de amploare.
Dacă abia pășiți pe terenul locuințelor sustenabile, s-ar putea să nu știți de unde anume să începeți. Există însă numeroase moduri prin care puteți să vă reduceți amprenta de carbon, inclusiv prin efectuarea unor reparații standard sau prin îmbunătățirea izolației, folosind vata bazaltica de calitate superioară, care este de altfel și un produs natural și reciclabil.
Efectuați reparațiile necesare
De multe ori, structura unei case are de suferit din cauza infiltrației apei sau din cauza trecerii timpului și a uzurii. Atunci când structura locuinței a suferit daune, vom putea observa infiltrații de apă, mucegai, umiditate, pereți înclinați, crăpături și multe altele.
Încercați să examinați întreaga locuință, începând cu exteriorul, terasele, fundația, subsolul și continuând cu fiecare încăpere în parte, până la ferestre, uși, colțuri, mansardă și acoperiș. Lucrările de reparații pot fi destul de extinse dacă locuiți sau dacă tocmai ați achiziționat o casă mai veche. Poate fi necesară inclusiv consolidarea structurii casei, iar aici intră în discuție o varietate de materiale și echipamente speciale, precum cărămizi, etanșanți, beton, mortare, buiandrug și alte materiale de umplere a fisurilor și de impermeabilizare. O casă reparată este o casă mai sănătoasă, în care toți membrii familiei respiră un aer curat, se bucură de un nivel adecvat de umiditate, beneficiază de confort termic, iar portofelul nu are de suferit la sosirea fiecărei facturi energetice.
Îmbunătățiți izolația casei
Adesea, este posibil să pierdem energie și sume substanțiale de bani din cauza reparațiilor pe care le-am amânat vreme îndelungată. Îmbunătățirea izolației casei poate presupune, în unele cazuri, aplicarea unui strat nou de vată bazaltică în tavan sau acoperiș sau verificarea hidroizolației în subsol. În alte cazuri, poate însemna izolarea unei terase sau închiderea unei terase care afectează confortul încăperilor cu care se intersectează.
Puteți avea cel mai performant sistem de încălzire, dar dacă izolația nu este adecvată, tot veți pierde energie valoroasă, forțând sistemul să lucreze și mai mult. În general, mansarda și pereții exteriori sunt locurile care au nevoie cea mai mare de izolație, iar vata bazaltică reprezintă o opțiune excelentă în acest sens, având o eficiență energetică ridicată și fiind un produs natural. În plus, materialul este incombustibil! La rândul lor, și ferestrele sunt importante și trebuie cât mai bine sigilate în timpul sezonului rece. Puteți folosi perdele opace, diverse izolatoare sau perne pentru ferestre care nu permit pierderea aerului cald.
Articol publicitar