Transmisia prin lanț: Unde folosim lanțuri?

de |

Tipuri de lanțuri folosite în transmisie

Transmisia prin lanț este una dintre cele metodele de transmisie mecanică a puterii. Acest tip de unități sunt utilizate cel mai frecvent pentru a putea transmite puterea între două componente aflate la o distanță mare.

Lanțurile reprezintă o componentă extrem de importantă în cadrul unei mașinării și pot fi folosite și în alt scop, nu numai pentru transmisia puterii. În articolul care urmează, vom arunca o privire asupra tipurilor de transmisie prin lanturi.

Ce este transmisia prin lanț?

Unitățile prin lanț sunt sisteme care folosesc lanțuri pentru a transmite puterea mecanică dintr-o parte în alta a unui utilaj. O astfel de unitate este alcătuită din două sau mai multe pinioane cu dinți, iar găurile din zalele lanțului se potrivesc perfect peste aceștia.

Când motorul primar este pornit și se rotește, lanțul înfășurat pe pinionul arborelui se rotește odată cu acesta, transmițând puterea mecanică mai departe.

Există o serie și de alte elemente care au capacitatea de a transmite puterea mecanică. Câteva dintre ele sunt: curele, roți de fricțiune, rulmenti suedia, ș.a.m.d. În comparație cu cele menționate anterior, unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemelor prin lanțuri este faptul că are capacitatea de a menține un raport de viteză constant. Totodată, datorită faptului că riscul de alunecare nu există, acest tip de transmisie asigură o eficiență mecanică ridicată.

Elementele precum lanțuri, rulmenți, curele sunt extrem de importante pentru funcționarea optimă a aparaturii. Din acest motiv, producătorii de utilaje se asigură că aleg piese de o calitate excepțională, chiar dacă acest lucru necesită achiziția lor din state precum Suedia sau Germania.

De câte tipuri sunt unitățile prin lanțuri?

Transmisie prin lanțuri

Acest tip de unitate este utilizată în special în cazul mașinilor producătoare de energie. Majoritatea acestor mașini nu pot consuma energia în același loc în care o și produc, motiv pentru care este nevoie ca puterea mecanică produsă să fie transmisă între doi arbori.

Exemple de mașini care folosesc transmisie prin lanțuri: mașini agricole, compresoare, biciclete etc.

Acționare cu lanț transportor

Un altă întrebuințare comună a lanțurilor sunt pentru transportare. Transportoarele folosesc transmisii cu lanț, care sunt concepute special pentru transportul materialelor. Acest tip de lanțuri se regăsesc în industriile de ambalare, auto, farmaceutice și nu numai.

Acționare cu lanț de ridicare și remorcare

Palanele cu lanț reprezintă cea mai comună piesă pentru ridicarea și coborârea echipamentelor. Acestea pot ridica greutăți destul de mari cu ajutorul unor scripeți sau rulmenți.

Palanele manuale se întâlnesc des în garaje, ateliere, șantiere etc.


Articol publicitar