Tot ce trebuie să știi despre durerile de spate

de |

Tot ce trebuie să știi despre durerile de spate

Durerile de spate pot avea diverse cauze, iar existența unor afecțiuni trebuie descoperită la timp pentru a evita astfel o agravare a acestora. Este important să fii atent la orice simptom care este posibil să apară în orice moment, iar odată cu apariția primelor dureri este important să te programezi pentru un control oferit de medicul specialist. Iată câteva informații esențiale despre diagnosticarea corectă a durerilor de spate.

Primul pas pentru un diagnostic corect: examenul clinic

Dacă au apărut primele dureri de spate, nu trebuie să te alarmezi, dar nici nu poți lăsa lucrurile în pace în totalitate. Este important ca de la primele dureri să programezi un consult de specialitate. În cadrul unui examen clinic, medicul specialist îți va spune dacă poate fi vorba de o durere trecătoare sau de o hernie de disc sau de orice altă afecțiune a coloanei vertebrale.

Înainte de toate, medicul va observa și va analiza postura spatelui. Acesta va urmări poziția pe care o are coloana vertebrală și va examina semnele care ar putea indica o scolioză sau hernie de disc lombara ori alte afecțiuni care pot fi presupuse înainte de a face o radiografie sau RMN.

În cadrul acestei examinări inițiale, medicul va verifica și poziția umerilor și șoldurilor, nu numai a coloanei și va recomanda efectuarea unor analize dacă consideră că este necesar.

Radiografia, necesară pentru identificarea cauzelor durerii de spate

După o simplă examinare a posturii spatelui, de regulă, medicul specialist recomandă radiografia. Este vorba despre un simplu examen bazat pe raze X care poate ajuta la analiza stării de moment a coloanei vertebrale.

O radiografie poate fi extrem de utilă în patologii precum scolioza, pentru că datorită acesteia, medicul specialist va putea determina destul de precis unghiul de înclinare a coloanei vertebrale. De asemenea, o simplă radiografie poate dezvălui și cazurile de artroză, iar durerile de spate pot avea drept cauză această patologie.

RMN și CT, examene utile în vederea diagnosticării herniei de disc

Dacă este vorba despre dureri intense care nu au cauze bine determinate cu ajutorul unei radiografii, următorul examen pe care ți-l poate prescrie medicul este examenul RMN, respectiv CT. Este vorba despre examenul imagistic cu rezonanță magnetică, examen extrem de util în diagnosticarea unor afecțiuni precum hernia de disc și nu numai.

Ceea ce este important, însă, este ca la primele dureri să acționezi și să încerci, cu ajutorul specialistului, să identifici cauzele acestora, până lucrurile nu devin mai grave.