Tipuri de oțel inoxidabil

de |

Deși mulți oameni nu știu, există diferite tipuri de oțel inoxidabil sau inox. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați doar cu oțelul inoxidabil ca o singură entitate utilizată în multe feluri. Totuși, acest lucru nu este așa.

Când vorbim despre materiale cu aplicații largi în domeniul construcțiilor, casă, energie electrică și arhitectură, un material care ne vine în minte este oțelul inoxidabil. Fără îndoială, se folosește cu succes în obținerea diferitelor structuri metalice, pentru că este mult mai ușor și mai accesibil să faci confectii metalice inox decât din alte materiale, iar rezistența este și ea cu plus. Oțelul inoxidabil a fost obținut accidental datorită adăugării de crom la fier. În comparație cu alte metale și aliaje, cum ar fi fierul și oțelul, are alte avantaje.

Diferitele tipuri de oțel inoxidabil ilustrate mai jos se bazează pe compoziția componentelor lor.

Oțel inoxidabil austenitic

Acesta este cel mai comun tip de oțel inoxidabil. Are un conținut extrem de ridicat de nichel în timp ce combină alte elemente precum crom, azot și molibden. Oțelurile austenitice sunt sudabile, durabile, maleabile și rezistente la coroziune. Sunt folosite la confecționarea ustensilelor de bucătărie și a elementelor de depozitare.

Oțel inoxidabil feritic

Oțelurile inoxidabile feritice au o cantitate scăzută de carbon (maximum 0,10%) decât alte tipuri de oțel inoxidabil. Cu toate acestea, are o cantitate imensă de crom și molibden. Acest oțel inoxidabil este foarte magnetic, cu proprietăți anticorozive ridicate.

Oțel inoxidabil duplex

Oțelurile inoxidabile duplex provin din combinarea oțelurilor inoxidabile feritice și austenitice. Prin urmare, proprietățile pe care le emană provin de la ambele tipuri de oțel inoxidabil. Sunt mai puțin costisitoare și au proprietăți anticorozive ridicate. În consecință, ele sunt utilizate mai ales în industria petrolului subacvatică.

Sunt puțin maleabile și sudabile, ceea ce reduce numărul de componente pe care le pot folosi.

Oțel inoxidabil martensitic

Oțelurile inoxidabile martensitice sunt ca oțelul inoxidabil feritic. Cu toate acestea, spre deosebire de oțelul inoxidabil feritic, oțelul inoxidabil martensitic are un procent mai mare de carbon (>1%). Datorită acestei proprietăți, sunt dure, antirugină, durabile și ideale pentru situații pentru astfel de proprietăți. Veți vedea că sunt folosiți la fabricarea de supape sau pompe.

Inox obținut prin întărirea prin precipitații

Acest tip de oțel inoxidabil este foarte puternic pe baza adăugării de elemente precum cupru, niobiu și aluminiu. De asemenea, are și alte proprietăți ale oțelului inoxidabil care sunt comparabile cu tipul standard de oțel inoxidabil austenitic.


Articol publicitar