Două cele mai folosite tipuri de motoare și cum funcționează acestea

de |

Tipuri de motoare

Motoarele sunt niște mașini destinate transformării diferitelor tipuri de energie în lucru mecanic. Acestea folosesc surse de energie precum energie electrică în cazul motoarelor electrice, combustibil în cazul motoarelor termice, aer în cazul motoarelor pneumatice, lichid în cazul celor hidraulice și energie chimică în cazul motoarelor moleculare. Acestea se folosesc la diferite mașini și unelte, pentru a le face să funcționeze. Vom vorbi despre 2 dintre aceste tipuri, și anume cele mai folosite tipuri de motoare.

Motorul termic

Acesta transformă căldura în lucru mecanic și este de două tipuri: motor cu ardere internă și motor cu ardere externă. Ambele tipuri funcționează pe principiul consumului de combustibil pentru producerea de energie.

  • Motorul cu ardere externă folosește energia agentului termic care este în prealabil încălzită într-un generator extern, cum ar fi o cameră de combustie sau un generator de abur, și o transformă în lucru mecanic. Acestea se împart în: motor cu abur, turbină cu abur și motor Stirling.
  • Motorul cu ardere internă transformă energia chimică a combustibilului, prin ardere, în energie mecanică.

Componentele motoarelor termice sunt: bloc motor, chiulasa, baie de ulei, cilindri, rulmenți, arbore cotit, segmenți, bujii sau pistoane.

Motorul electric

Electromotorul transformă energia electrică în energie mecanică. Există și opusul acestuia, care transformă energia mecanică în energie electrică și acela se numește generator. Acesta funcționează pe baza forțelor electromagnetice ce acționează asupra unui conductor parcurs de curent electric. Motoarele electrice se folosesc la o gamă mare de aplicații, de la dispozitive electronice de genul aparatelor electrocasnice până la acționari electrice de puteri foarte mari, cum ar fi locomotive și automobile.

Elementele componente ale acestui tip de motor sunt statorul și rotorul, unde statorul este partea fixă aflată la exterior iar rotorul este partea mobilă și se află la interior. Acestea se clasifică în: motoare de curent continuu și motoare de curent alternativ.

  • motoarele de curent continuu funcționează pe baza unui curent care nu își schimbă sensul;
  • motoarele de curent alternativ funcționează pe baza principiului câmpului magnetic învârtitor.

Motoarele electrice sunt de mai multe feluri, și anume:

  • motoare electrice de grup, care, cu ajutorul unor curele acționează mai multe mașini de-odată;
  • acționări individuale, un motor acționează o singură mașină;
  • acționări cu mai multe motoare unde fiecare componentă a mașinii are motorul ei.

Articol publicitar