Strada Sforii: secretele unui loc cu titluri internaţionale
Între Strada Cerbului şi Poarta Şchei se află Strada Sforii sau punctul aproape central turistic al Braşovului. Este „hotspot”-ul românilor şi un obiectiv de bifat al străinilor. Nu ai cum să nu ştii cea de-a treia cea mai îngustă stradă din Europa şi, de altfel, cea mai îngustă din Europa de Est.
Lungă de 80 metri şi lată de 1,11 – 1,35 m, Strada Sforii este rar pustie. De ce? Cifrele vorbesc de la sine. Pe Instagram, #stradasforii şi #stradasforiibrasov au fost folosite până acum, împreună, de peste 3.600 de ori. Lista de fotografii făcute aici şi postate pe Facebook aproape că nu se mai termină.
Stâlpii de iluminat au aspect medieval, iar pereţii caselor din zonă stârnesc admiraţie zilnic. Se ştie deja că Strada a apărut sub formă de coridor de trecere dintre reperele de mai sus, ca punct de sprijin pentru pompieri. Se spune şi că acolo se ascundeau îndrăgostiţii secolelor trecute, ca să se sărute în linişte, mai ales dacă părinţii lor nu erau de acord cu relaţiile. Care sunt secretele acestei mici, dar mari străzi?
Atrage îndrăgostiţii
Legenda îndrăgostiţilor din secolele trecute face ca cei de acum să fie total atraşi de această stradă, pentru impactul pe care povestea l-a avut peste ani. Mai exact, se spune că cei care se sărută pe Strada Sforii vor fi împreună toată viaţa.
Practic, dacă destinul i-a adus acolo, atunci sărutul le confirmă că le-a fost dat să se întâlnească. Fotografiile sunt opţionale, însă nelipsite.
Aspectul medieval este nou
Până în 2003, Strada Sforii avea un aspect oarecum neîngrijit. Cu câţiva ani mai devreme, existau mici „scandaluri” în presă cum că gropile ar fi fost „plombate” superficial. Autorităţile locale au început lucrările de restaurare.
Jgheaburile şi pereţii caselor au fost reparate, iar luminile ajustate. Pavajul, de asemenea, a suferit modificări majore.
Loc tocmai bun de luat amenzi
Deşi are o importanţă europeană, Strada Sforii înfruntă o situaţie constantă: nevoia turiştilor de a lăsa o urmă a trecerii lor pe acolo. Anul trecut, spaţiul a fost închis pentru renovare pentru o perioadă, deoarece turiştii atingeau şi chiar zgâriau pereţii în curs de uscare. Apoi, strada a fost redeschisă şi dotată cu un loc special pentru însemne.
Totuşi, nu toţi turiştii au „scăpat” cu mâzgălelile. Anul trecut, poliţia locală a dat 11 amenzi în valoare de 3.200 lei celor care au mâzgălit, zgâriat sau pus picioarele pe pereţi. Se pare că pereţii vor fi, din nou, restauraţi.
Strada, „personaj” de carte
Dacă are o faimă în turismul european, Strada Sforii nu putea să scape şi fără succes în lumea beletristică. „Vampirul de pe Strada Sforii” este un roman de mister, scris de Sergiu Someşan.
Trei tinere fete sunt ucise pe stradă, iar semnele crimelor duc în întregime către un autor-vampir. Criminaliştii locali, împreună cu o echipă venită din Bucureşti încearcă să rezolve cazul cu iz medieval şi de poveste.
O plimbare pe Strada Sforii
Plimbările pe Strada Sforii nu durează mult, însă sunt pline de farmec. Sunt rare momentele când vei găsi mica „uliţă” nepopulată, dar vor fi dese acelea când vei fi martorul bucuriei turistice exprimate în limbi străine.
Ai văzut cum arată locul acesta magic în ultimul timp? Hai la o plimbare!
Autor: Monica Olănescu
Surse foto: Kateryna Gaieva , Iulia Stanescu, Alina, Ernesto Tassillo