Cât de responsabil este software-ul pentru amprenta de carbon?

de |

Cât de responsabil este software-ul pentru amprenta de carbon?

Pentru că software development-ul crește exponențial ca și activitate, este nevoie de sustenabilitate integrată și codare mai ecologică.

Atunci când obiectivul este sustenabilitatea și reducerea amprentei de carbon a oricărei entități, este întotdeauna nevoie de o viziune holistică a activității entității, indiferent dacă vorbim despre o națiune, o companie sau o persoană. Cu toate acestea, companiile au un rol foarte important. Deoarece există un număr din ce în ce mai mare de companii care au nevoie de enterprise software pentru dezvoltarea lor, companiile IT au responsabilitatea crearea unui mediu conștientizare.

Recent, Comisia UE a mărit obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră pentru 2030 la minimum 55% față de 1990. Nu doar UE, ci chiar multe companii stabilesc strategii de reducere a amprentei de carbon, chiar și în țările care par să se îndepărteze de inițiativele ecologice.

Acesta este și cazul multor companii IT. Dar ce înseamnă software development mai ecologic?

Software mai ecologic

Există anumite categorii în care o companie își poate reduce amprenta de carbon. Acestea includ consumul de combustibil, deplasarea, gestionarea deșeurilor și a consumului și energia electrică. Practic scopul este optimizarea consumului de energie și a deșeurilor.

Cu toate acestea, în cazul companiilor IT, există și modalități de a integra sustenabilitatea în procesul de codare.

Software-ul în sine nu este responsabil pentru emisii de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, hardware-ul la care se conectează este.

Software development-ul controlează modul în care hardware-ul consumă energie. Și în aceasta stă responsabilitatea sa. Prin urmare, atunci când vorbim despre codare “verde” întreaga arhitectura necesită integrarea unei atitudini eficiente din punct de vedere energetic. Pentru aceasta, dezvoltatorii trebuie să fie conștienți de consumul de energie al proceselor proiectate și să le identifice pe cele care necesită un consum ridicat de resurse.

Software sustenabil

Deoarece software-ul joacă indirect un rol important în crearea unei amprente de carbon, fiecare nouă linie de cod are un impact. Prin urmare, software-ul care este extrem de flexibil, deci adaptabil la noile circumstanțe, este un software care este sustenabil.

Chiar dacă durabilitatea în ingineria software nu are încă o definiție universală, IEEE (Institutul de inginerie electrică și electronică) leagă durabilitatea software-ului de mentenanța acestuia. Conform definiției lor, software-ul ușor de întreținut poate fi văzut ca durabil.

AROBS

AROBS este o companie internațională de software development, care lucrează la promovarea conștientizării și responsabilității față de mediul înconjurător. Pe lângă integrarea sustenabilității în cod, cultura internă devine orientată spre durabilitate prin inițiative precum plantarea pădurilor, evenimente sportive care conștientizează un viitor mai ecologic și multe altele.

Totodată, compania AROBS participă activ la îmbunătățirea mediului înconjurător prin dezvoltarea de soluții de monitorizare gps care ajută companiile care dețin flote să le urmărească mai atent, evitând deplasările inutile și îmbunătățirea consumului de carburant.


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.