Istoria transportului terestru
Te-ai gândit vreodată de ce a apărut transportul? Care au fost factorii care au determinat apariția unor reguli de urmat pentru o bună conduită în acest domeniu? De ce este necesar să avem sisteme GPS de monitorizare auto din ce în ce mai complexe?
Pentru că este foarte important ca marfa dorită de client să fie transportată în siguranță și la timp, în condiții de eficiență financiară. Totuși, pentru a îndeplini toate aceste condiții, industria a avut de trecut prin ani și ani de inovații și reglementări. Pentru început, este foarte important să vedem de unde a început totul.
Lecții din trecut
Primele forme de transport au apărut chiar pe la începutul civilizației. Odată ce oamenii au realizat cât de benefic poate să fie schimbul de mărfuri, a fost nevoie și de mijloace de transport. Se crede că primele mijloace de transport, adică vehicule cu roți cu tracțiune animală au fost inventate de vechii sumerieni în secolele 4 sau 5 înaintea erei noastre și a migrat spre Europa în secolul 4 î.e.n. Dar de la un car tras de cai până la vehiculele din ziua de azi drumul a fost lung și anevoios.
Primul vehicul cu motor a fost construit în anul 1769 în Franța și funcționa cu motor cu abur. În anii 1806 s-au inventat primele mașini dotate cu motoare cu ardere internă iar la începutul secolului XX apar chiar primele automobile dotate cu motor electric.
Așa cum era de așteptat, odată cu apariția vehiculelor cu motor, oamenii au simțit nevoia de automobile mai mari care puteau să îi ajute în desfășurarea activităților. Camionul a apărut așadar accidental, în anul 1895, ca un experiment al celor doi inventatori germani Daimler și Maybach. Primul autocamion românesc a fost produs în anul 1954 la Brașov la societatea Roman S.A. Odată apărute, oamenii au realizat rapid importanța și ușurința cu care puteau transporta orice fel de marfă iar de atunci, au continuat doar să le îmbunătățească.
Mai târziu, dezvoltarea infrastructurii a dus transportul la un alt nivel, s-au creat noi rețele logistice și datorită tehnologiei computerizate apărute ulterior au fost atinse performanțe deosebite, iar domeniul a atins într-un final un prag de stabilitate.
Următorul pas: sisteme GPS
Principalele creșteri au avut loc la apariția vehiculelor cu motoare puternice și atunci când au apărut adevăratele sisteme GPS (platforme destul de capabile, încât să monitorizeze locația GPS în timp real a flotelor și să optimizeze rutele folosite).
La fel de interesantă precum scurta noastră istorie a transporturilor este și istoria GPS-ului pe care o puteți citi aici.
–