Sfântul Nicolae – Moșul cu barbă albă, aducător de daruri

de |

Sfântul Nicolae – Moșul cu barbă albă, aducător de daruri

Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară în credința populară, este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătații. Numele său provine din grecescul „Nikolaos”, format din „nike” (victorie) și “laos” (popor), care se traduce prin “obșteasca biruință”.

Acesta este prăznuit în fiecare an pe data de 6 a lunii decembrie și este așteptat de copii în noaptea de 5 spre 6 decembrie pentru a le umple ghetuțele cu daruri. Moșul ajunge la toată lumea, chiar și la copiii mai puțin cuminți, care primesc nuielușe.

Sfântul Nicolae – Moșul cu barbă albă, aducător de daruri

Episcopul din Myra – apărătorul credinței

Cine se află în spatele tradiției de Moș Nicolae? Acest Moș blând și darnic se regăsește în povestea de viață a episcopului din Myra-Lichia (Turcia), un om cu suflet mare și credință în Dumnezeu. Sfântul Nicolae se naște în 270 la Patara  și este singurul copil al părinților Teofan și Nona. Pe lângă educația oferită de familie, el primește îndrumările unchiului său Nicolae, episcop al locului la acea vreme.

Devenind un puternic apărător al credinței în Dumnezeu, Sfântul Nicolae este numit arhiepiscop în Myra Lichiei, titlu ce îi permite să participe la Sinodul I Ecumenic de la Niceeea (325). Îngrijorat de o posibilă ruptură a Bisericii, acesta îl pălmuiește pe ereticul Arie, care susține că Iisus nu este fiul lui Dumnezeu. De aici a luat naștere și obiceiul de a oferi nuielusi celor obraznici și neascultători în semn de avertisment.

De-a lungul vieții, Nicolae a venit în ajutorul nevoiașilor, călătorilor, marinarilor și tuturor celor care se aflau într-o situație grea. După moartea părinților, el a oferit sărmanilor toată avuția lui și s-a îndreptat către Ierusalim, Țara Sfântă. Legendele spun că acesta a continuat să facă minuni chiar și după trecerea în neființă.

Sfântul Nicolae – Moșul cu barbă albă, aducător de daruri

Sân Nicoara pe-un cal alb…

În tradiția românească se crede că Sfântul Nicolae este cel aduce iarna. Dacă vine pe un cal alb, iarna va fi scurtă, iar dacă vine pe un cal negru, atunci iarna va fi lungă. Tot în popor se crede că Moș Nicolae are barba lungă și albă, pe care o scutură atunci când ninge. În ziua de Sân Nicoară începe să fie și ziua mai lungă, oamenii studiază vremea, fac vrăji și pun crenguțe de pomi fructiferi în apă. Dacă înfloresc până de Anul Nou, crenguțele prevestesc un an blând și îmbelșugat.

Sfântul Nicolae – Moșul cu barbă albă, aducător de daruri

Adevărata bucurie este să dăruiești

Sfântul Nicolae este mai mult decât un personaj mitologic. Acesta reprezintă un exemplu de generozitate și dragoste față de semeni, pe care trebuie să-l urmăm și să-l transmitem mai departe. Dincolo de cadourile frumos ambalate se află bucuria de a dărui, virtute adânc întipărită în sufletele noastre. Nu trebuie decât să o redescoperim și Moș Nicolae va ajunge în fiecare casă.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele de Nicolae și Nicoleta!

 

Articol scris de Ioana Fundurac

Sursă text: adevărul.ro

Surse foto: www.hotweek.ro , andraschiriliucpitismanuelaleciel.blanc