De ce ar trebui să apelezi la servicii de curățare laptop?
Din păcate, cea mai frecventă cauză a defecțiunii laptopului este neglijența utilizatorului. Trebuie să știi că un sistem de răcire murdar înseamnă o temperatură prea ridicată crescută în interiorul laptopului, ceea ce nu este benefic pentru nici o componentă a dispozitivului.
Printre primele simptome ale unui sistem de răcire ce necesită curățare este o încetinire semnificativă în timpul operațiunilor care anterior erau efectuate mai rapid. Sistemele de laptop supraîncălzite pot provoca înghețarea sistemului, resetările automate, erorile în timpul operațiunilor care încarcă semnificativ sistemele de laptop și probleme cu afișarea corectă a imaginii.
Simptomele unui sistem de răcire murdar
- Funcționare frecventă a ventilatorului
Primul simptom al unui sistem de răcire ce necesită curățare este funcționarea frecventă a ventilatorului. La un laptop, ventilatorul sistemului de răcire funcționează periodic și este pornit numai atunci când temperatura sistemului crește.
- Încălzirea excesivă a bazei laptopului
Sarcina ventilatorului nu este doar să răcească procesorul, placa grafică sau alte sisteme. A doua sarcină importantă este să forțeze circulația în carcasa laptopului. Datorită acestui fapt, hard disk-ul, memoria, unitatea optică sau alte sisteme sunt răcite de fluxul de aer. Aceste elemente nu necesită un sistem special de răcire, doar circulația corespunzătoare a aerului în interiorul laptopului.
- Reporniri neașteptate și opriri ale sistemului
Sistemele de supraîncălzire, precum procesorul sau placa grafică au protecții, iar în cazul creșterii temperaturii, computerul se resetează. Resetările și opririle spontane nu trebuie subestimate și reprezintă primul simptom grav care informează că ceva nu este în regulă cu laptopul și că este nevoie să mergi la un service laptop București.
- Laptopul îngheață
Când laptopul este supraîncălzit, cel mai adesea sistemul se blochează. De asemenea, acest simptom nu trebuie subestimat, el apare de obicei după scăderea excesivă a vitezei de funcționare. Pentru a preveni supraîncălzirea componentelor, sistemul încetinește, iar în timp se ajunge la punctul în care sistemul nu funcționează corect, laptopul blocându-se.
Cum să protejezi laptopul de supraîncălzire?
În ciuda faptului că un laptop este un dispozitiv portabil, nu este folosit întotdeauna în conformitate cu regulile care vor permite o funcționare lungă și fără probleme. Mai jos îți sunt prezentate câteva reguli despre cum să îți protejezi laptopul de supraîncălzire.
- Nu utiliza laptopul în pat sau pe suprafețe moi
Vizionarea filmelor și lucrul pe un laptop care stă întins pe o pernă în pat este primul pas către supraîncălzirea și defecțiunea laptopului.
- Redu temperatura sistemelor supraîncălzite
Nu opri laptopul imediat după un joc lung și solicitant care pune multă presiune pe grafică și procesor. În timpul jocului, procesorul, sistemul grafic, RAM și placa grafică funcționează la viteze foarte mari și astfel degajă multă căldură. Oprirea laptopului imediat după un astfel de joc poate duce la supraîncălzirea cipului grafic sau a procesorului, deoarece ventilatorul nu funcționează.
- Răcire suplimentară
Pe piață găsești plăci de răcire pe care pui laptopul. Scopul acestora este de a crește circulația aerului în interiorul laptopului, cu siguranță nu va strica să folosești un astfel de dispozitiv.
- Curățarea periodică a sistemului de răcire
Procedura de curățare laptop periodică nu înseamnă doar un sistem de răcire bun. Dezasamblarea sistemului de răcire, curățarea și verificarea funcționării ventilatorului sunt esențiale. Banda și pasta termoconductoare de sub sistemele de răcire ar trebui, de asemenea, înlocuite.
Este dificil să te ocupi de toate acestea acasă, prin urmare, curățarea periodică ar trebui să fie încredințată unui service care se ocupă de această operațiune.