5 semne care îți arată că te confrunți cu osteoporoza
Una dintre afecțiunile frecvente ale sistemului osos, cea care se caracterizează prin pierderea densității osoase și fragilitatea crescută a oaselor, este osteoporoza. Pentru a reduce riscul de complicații, ar fi de preferat să recunoști din timp semnele acestei afecțiuni, astfel încât să poți interveni precoce, iar pentru o identificare mai ușoară a acestora vei afla cele mai importante informații din acest articol.
Durere și sensibilitate osoasă
Durerile cronice și sensibilitatea osoasă sunt principalele semne care indică prezența acestei afecțiuni numită osteoporoza. Durerea poate fi resimțită în părți diverse ale corpului, însă regiunea spatelui, a șoldurilor, zona încheieturilor și coloanei vertebrale sunt cele mai des afectate. Totodată, poate fi vorba despre o durere ușoară sau severă, o durere care persistă sau una intermitentă.
Pacienții care se confruntă cu această afecțiune pot resimți dureri și în timpul activităților cotidiene obișnuite, dar și atunci când fac mișcări ușoare: când ridică obiecte, când se apleacă etc.
Modificări de postură sau înălțime
Un alt semn frecvent care ar putea indica prezența osteoporozei este postura încovoiată sau modificarea înălțimii. Într-adevăr, există situații în care aceste semne nu sunt atât de ușor vizibile, tocmai de aceea este importantă atenția acordată detaliilor. Persoanele care suferă de osteoporoză pot părea mai scurte, iar cauza este reprezentată de fracturile de compresie în oasele vertebrale.
Este important să fii atent la semnele de acest fel și să soliciți evaluarea unui specialist în neurochirurgie dacă observi astfel de modificări în postură sau înălțime.
Oasele devin mai fragile, crește riscul de fracturi
Pentru că osteoporoza implică scăderea densității osoase și fragilitatea oaselor, crește riscul de fracturi. Pacienții care se confruntă cu această afecțiune sunt mai predispuși la fracturi chiar și atunci când desfășoară activități zilnice obișnuite sau se confruntă cu accidentări minore: ridică obiecte ușoare, cad de la mică înălțime.
Aceste fracturi sunt specifice prin faptul că pot apărea mai ales în zona șoldurilor, încheieturilor și coloanei vertebrale.
Mobilitate și flexibilitate reduse
În același timp, fragilitatea oaselor poate duce și la durere și disconfort în timpul mișcărilor, astfel că sunt afectate inclusiv mobilitatea și flexibilitatea. Pacienții pot resimți rigiditate și restricții în mișcările pe care le face, fiind astfel limitată capacitatea de a efectua activități cotidiene obișnuite sau de a participa la activități fizice. Funcționalitățile articulațiilor sau amplitudinea mișcărilor pot fi, de asemenea, reduse.
Slăbiciune musculară și scăderea performanței fizice
Osteoporoza poate afecta inclusiv masa musculară și puterea musculară, influențând astfel capacitatea de a efectua activități fizice și exerciții. Persoanele cu osteoporoză pot resimți slăbiciune musculară și scăderea performanței fizice.
Recunoașterea semnelor timpurii ale osteoporozei este crucială pentru diagnosticarea și gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Dacă observi vreunul dintre aceste semne sau consideri că există factori de risc pentru osteoporoză, este important să consulți un medic pentru evaluare și recomandări specifice.