Care sunt semnele care anunţă o hernie de disc?

de |

Care sunt semnele care anunţă o hernie de disc?

Durerile resimţite la nivelul spatelui, membrelor, gâtului şi capului sunt contexte medicale severe care au capacitatea de a afecta calitatea vieţii şi de a pune pacientul în pericol, în cazul în care nu se iau măsurile medicale necesare. Cauzele care generează probleme la nivelul coloanei sunt multiple, iar simptomatologia este dictată de specificul acestora.

Probleme la nivelul coloanei vertebrale

Una dintre cele mai des manifestate probleme la nivelul coloanei vertebrale este cea a discurilor herniate. Te vei confrunta cu hernie de disc, atunci când discul existent între două vertebre este afectat. Un disc intervertebral are două părţi componente – stratul exterior şi cel interior. Partea exterioară poartă denumirea de inel fibros, fiind compus din fibre de colagen. Interiorul discului se numeşte nucleu pulpos, are consistenţă gelatinoasă şi asigură flexibilitate şi amortizare.

Problemele la nivelul discurilor apar atunci când un segment din inelului  fibros se rupe sau se crapă, conţinutul nucleului pulpos scurgându-se şi putând ajunge pe rădăcina nervoasă. Astfel, afecţiunea manifestată este hernia de disc, cauzată de discul herniat.

Semnalele specifice herniei de disc

În funcţie de unde este localizată, hernia de disc va genera dureri la nivel cervical sau lombar, extinzându-se şi în părțile anatomice învecinate. Semnalele specifice care anunţă o hernie de disc sunt amorţeala, durerile, furnicăturile, rigiditatea în mişcare, lipsa forţei, precum şi dificultate  în coordonarea mişcărilor.

Pentru stabilirea diagnosticului exact şi pentru depistarea discului herniat, se impune o programare la cabinetul de neurochirurgie. Ţinând cont de istoricul medical, efectuând examinarea fizică şi aplicând procedurile imagistice specifice, medicul neurochirurg va stabili diagnosticul real, putând astfel aborda o cale de tratament eficientă.

Tratamente şi terapii

Medicul neurochirurg va recomanda ca primă măsură, tratamentul medicamentos, completat cu  diferite terapii cu rolul de a mări forţa musculară a zonei afectate, diminuându-se astfel presiunea manifestată la nivelul discului herniat.

Pentru cazurile severe sau dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultatele dorite, medicul va recomanda infiltraţiile sub ghidaj CT. Această procedură presupune introducerea medicamentului direct pe discul herniat. O altă procedură care poate fi adoptată, este intervenţia chirurgicală, aceasta fiind soluţia cea mai eficientă, când celelalte tratamente şi proceduri nu dau rezultate. Prin intervenţia chirurgicală  se detensionează rădăcina nervoasă afectată, putându-se realiza chiar şi scoaterea discului distrus şi înlocuirea acestuia cu o grefă artificială. Aceasta reprezintă o soluţie foarte eficientă şi de durată, fiind adoptată în cazurile grave.


Articol publicitar